latinica  ћирилица
22/11/2016 |  07:52 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Додик-Лајчак: Српска стратешки опредијељена за европске интеграције (ВИДЕО/ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је почaствован посјетом Мирослава Лајчака, шефа словачке дипломатије. Додик је изјавио да су разговарали о будућности Српске и БиХ на путу ка Европској унији.
Додик - Лајчак - Фото: РТРС
Додик - ЛајчакФото: РТРС

Додик је истакао да након усвајања Механизма координације остаје веома јасна процедура.

"Упознао сам Лајчака са ситуацијом у БиХ и Републици Српској која је стратешки опредијељена ка путу у европске интеграције. Веома је важно поштивање права које је механизам координације омогућио", истакао је Додик.

Додик је упознао Лајчака са резултатима одржаних локалних избора.

"Избори су показали да нема подјела у Републици Српској, али да има различитих политичких опција. Стање у Српској је стабилно и веома је важно да треба престати са опструкцијама према европској агенди", рекао је Додик.

Лајчак је истакао да је током боравка у БиХ разговарао са 11 политичара и три представника међународне заједнице.

"Мислим да је састанак са предсједником Додиком до сада био најважнији. Веома је важна координација свих нивоа власти у БиХ и да се успостави механизам са јасном подјелом надлежности", рекао је Лајчак.

Он је изразио задовољство видљивим напретком БиХ на европском путу што ће се, како је нагласио, показати већ ове године попуњавањем упитника Европске комисије", нагласио је Лајчак. 

Одговарајући на питања новинара, предсједник Додик је рекао да је Српска опредијељена да обавезе које је преузела изврши.

Лајчак је рекао да је упитник Европске комисије једна врста "рендгена".

"Вријеме попуњавања упитника је један од индикатора колико је БиХ спремна и активна у том процесу", додао је Лајчак.

Са министром иностраних и европских послова Словачке разговарала је данас и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић. На састанку је разговарано о активностима које Влада Српске проводи у контексту европских интеграција, посебно у свјетлу Упитника Европске комисије.

Састанак Лајчак-Цвијановић (Фото: РТРС)

Цвијановићева је похвалила однос између Владе Српске и Федерације БиХ и оцијенила да постоји простор за сарадњу са институцијама БиХ.

Саговорници су размијенили мишљење и о другим актуелним темама, те могућностима за унапређење привредне сарадње Републике Српске и Словачке. Састанку је присуствовао и амбасадор Словачке у БиХ, Јан Пшеница.

У Привредној комори одржан је пословни форум "Словачка - Република Српска", који организује Привредна комора у сарадњи са Амбасадом Словачке у БиХ.

Погледајте прес конференцију предсједника Српске Милорада Додика и шефа словачке дипломатије Мирослава Лајчака: