latinica  ћирилица
22/11/2016 |  15:46 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

У којим секторима је могућа конкретна привредна сарадња Српске и Словачке? (ВИДЕО)

Привредници из Словачке учествовали су на пословном форуму "Словачка - Република Српска" у Привредној комори у Бањалуци, гдје су одржани и билатерални сусрети привредника.
Словачка делегација предвођена Лајчаком - Фото: РТРС
Словачка делегација предвођена ЛајчакомФото: РТРС

Словаци су заинтересовани за улагање у енергетски сектор и аутомобилску индустрију. Сарадња у појединим областима већ постоји, а након ових сусрета очекују отварање нових могућности и улагања.

Делегација словачких фирми из разних области привреде већ дуго је заинтересована за улагање у Српску - простор цијеле БиХ, кажу, одавно су препознали као потенцијал и прилику за улагање. Представници 30 домаћих фирми спремни су за сарадњу.

- Очекујемо да кроз разговоре са привредницима Словачке отворимо нову страницу сарадње и остваримо далеко већу робну размјену од оне коју тренутно имамо - рекао је Борко Ђурић, директор Привредне коморе Српске.

А она у првих девет мјесеци износи 90 милиона КМ и, захваљујући инвеститорима из Словачке, Српска биљежи суфицит. Поједини словачки привредници већ послују на простору БиХ и траже нове пројекте, а други тек планирају да успоставе сарадњу са домаћим фирмама.

- Словачка нуди широк простор за инвестиције, економија нам је добра, само фали радне снаге - рекао је шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајчак.

Сектор енергетике једна је од перспективних области која привлачи стране инвеститоре. Један од њих је и Михал Гиргаш, директор фирме "Имао група", која у БиХ постоји већ четири године. Највише су заинтересовани за област обновљивих извора енергије.

- Наш интерес зашто смо данас дошли овдје је да тражимо партнере који су спремни суфинансирати и реализовати пројекте у обновљивим изворима енергије. Ми нудимо искуства и финансије, али највише нас интересује реконструкција јавне расвјете - истакао је Гиргаш.

Највећа инвестиција Словачке у посљедње вријеме је улагање у бањалучку фабрику целулозе, гдје је словачки финансијски фонд Еко-инвест постписао уговор о докапитализацији.