X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
24/11/2016 |  08:55 | Извор: РТРС

Добар сан лијечи

Замрачивање соба за вријеме спавања је најједноставнији начин да се очува стварање и функција мелатонина. Код људи који имају проблем да утону у сан давање овог хормона као лијека показало се дјелотворним.
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

Донекле занемарен мелатонин, хормон пинеалне жлијезде, врло је важан за очување можданих ћелија. Пинеална жлијезда се налази у средини мозга и своју активност испољава искључиво ноћу. Под окриљем мрака она серотонин претвара у мелатонин, веома користан за одлагање појаве Алцхајмерове и Паркинсонове болести, исхемије мозга и можданог удара. Може да смањи и степен неуродегенеративних промјена у организму.

Утврђено је и да довољна количина овог хормона позитивно утиче на расположење, док његов недостатак доводи до узнемирености, замора и лошег расположења. Сматра се и да мелатонин спречава срчани удар узрокован стресом, тако што смањује производњу кортикостероида, који могу да оштете срчани мишић.

Нажалост, данас све више људи, нарочито у урбаним срединама, има мањак мелатонина. У градовима је вјештачко освјетљење главни кривац за немогућност остваривања потпуног мрака током ноћи. А улична и друга свјетлост која допире у спаваће собе кочи ензиме одговорне за "превођење" серотонина у мелатонин, објашњавају стручњаци.

Замрачивање соба за вријеме спавања је најједноставнији начин да се очува стварање и функција мелатонина. Код људи који имају проблем да утону у сан или имају више од 60 година давање овог хормона као лијека показало се дјелотворним. А мелатонин се по природи ствари мање лучи у старости.

Научници вјерују да присуство мелатонина може спријечити и раст канцерогених ћелија. То би значило да у будућности овај хормон може да има терапеутску улогу у лијечењу злоћудних болести.

Извор: Вечерње новости