latinica  ћирилица
24/11/2016 |  15:59 ⇒ 25/11/2016 | 13:11 | Аутор: РТРС

Бијељина: Више промовисати вјерски туризам (ВИДЕО)

Вјерски туризам у Српској још је у повоју, иако имамо потенцијал - светиње из раног хришћанског периода, задужбине и ктиторства наших великана, речено је на конференцији "Вјерски туризам Републике Српске" у Бијељини.
Бијељина - конференција о вјерском туризму - Фото: РТРС
Бијељина - конференција о вјерском туризмуФото: РТРС

На скупу је истакнуто да се промовисањем и туристичким активирањем вјерских објеката не жели умањити или нарушити духовност живота светиња, него додатно стимулисати развој и афирмисати историјско, духовно и културно насљеђе које Републике Српска има.

Епархија зворничко-тузланска има занимљиву туристичку понуду, почев од епархијског музеја, библиотеке са рукописним књигама из 15. вијека, до најстаријих манастира - задужбине Немањића, који је потребно на одговарајући начин промоивисати како би биле доступне свима - вишејезичним веб презентацијама и брошурама.

- Када неко може промовисати ваздух као ваздушну бању и привући велики број туриста, како ми не можемо са оваквим културно-историјским потенцијалима привући велики број страних туриста, научника и других људи заинтерсованих за културно-историјско насљеђе - каже синђел Данило, Епархија зворничко-тузланска.

Вјерски објекти широм Српске нису грађени ради туризма, али кроз туризам могу да доживе додатну реафирмацију у погледу историје, културе, умјетности и свега што носе са собом. Најдоминантније су православне светиње - свједоци борбе српског народа за духовно и национално битисање, са моштима светитеља и чудотворним иконама, али значајан потенцијал за развој вјерског туризма јесу и објекти националних мањина.

- Светиње плијене духовношћу, архитектуром, историјом, својим литургијским садржајем... Наше светиње саме по себи привлаче туристе, мада немамо евдиенцију о броју посјета. Министарство жели да окупи стручну и академску заједницу ради промовисања овог вида туризма који није имао адекватну валоризацију - каже Александар Ђурић, савјетник министра трговине и туризма Српске.

Светиње имају занимљиву историју, а драгоцјени су њихови потенцијали у смислу архитектуре, фрескописа и богослужбеног насљеђа. Као позитиван примјер развоја вјерског туризма представљена је црква брвнара на Златибору, стара више од 100 година која је претворена у нови туристички локалитет.

- Да би вјерски објекти постали туиристички неопходно је да се и промовише наша вјера и културно наслијеђе и да се ти простори оплемене аудио-визуелним средствима, информативним таблама, па чак и успостављањем водичке службе - сматра Дарко Ђуровић, из Регионалне развојне агенције Златибор.

Вјерски туризам потребно је ставити у функцију афирмације свих религија на простору Српске и туристе упознати са начином доласка у светиње, истакнуто је на скупу у Бијељини.