latinica  ћирилица
25/11/2016 |  12:07 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

УКЦ: За девет мјесеци хоспитализовано више од 53.000 пацијената

Универзитетски клинички центар Републике Српске хоспитализовао је за девет мјесеци ове године 53.582 пацијента, што је за три одсто више у односу на исти период лани.
УКЦ Бања Лука (Фото:banjaluka.com) -
УКЦ Бања Лука (Фото:banjaluka.com)

Пружено је 804.839 услуга за амбулантне пацијенте, што представља повећање од 10 одсто, односно у финансијском смислу од 15 одсто у односу на исти период прошле године.

На сједници Савјетодавног вијећа речено је да је пословање УКЦ боље за око три милиона КМ у односу на исти период прошле године, те да се плате исплаћују на вријеме, да отпремине касне, али да се исплаћују, те да се не прескачу обавезе које ове здравствена установа има.

"Уколико би се исплаћивала бруто плате од укупно седам милиона КМ које се добијају од Фонда здравственог осигурања, на исплату би ишло око 5,5 милиона КМ. У случају да се мора бирати између исплате бруто плата и набављања лијекова и материјала за лијечење пацијената, људски је и морално одлучити се у корист пацијената, а радити, као што се и ради, на репрограму обавеза", саопштено је из УКЦ-а.

Генерални директор УКЦ-а Мирко Станетић рекао је да су доњи спратови централног медицинског блока потпуно реконструисани и да је у току опремање болесничких соба, а да је сјеверно крило УКЦ-а "стављено под кров".

Он је нагласио да се, захваљујући подршци Владе Републике Српске, средства за реконструкцију и изградњу не издвајају из редовног пословања УКЦ-а, додајући да ће радови бити завршени до средине 2018. године.

"Један од приоритета је стављање 3.200 метара квадратних простора у јужном крилу у функцију и очекује се да ћемо до краја ове године имати завршену финансијску конструкцију. Ради се на изналажењу модалитета да се први спрат јужног крила стави у функцију", рекао је Станетић.

Он је навео да је у УКЦ тренутно запослено 2.615 радника, док је систематизацијом предвиђено 2.629 радних мјеста, те да је однос особља које директно и особља које не ради директно са пацијентима 82 напрема 18 одсто.

Савјетодавно вијеће закључило је да је потребно анимирати све релевантне институције /Министарство здравља, Министарство финансија, Фонд здравственог осигурања, Владу Републике Српске/ с циљем предузимања свих неопходних мјера које ће довести со поправљања финансијске ситуације у здравственом систему Српске.

Предложено је да се разговара и тражи од љекара који су у Народној скупштини Српске, институцијама, политици и који добро познају стање у здравству, да се системски ријеши проблематика с којој се сусрећу сви учесници здравственог система.

Извор: Срна