latinica  ћирилица
25/11/2016 |  14:40 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: Поднијећемо апелацију Уставном суду на тзв. Дан државности БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је подношење апелације Уставном суду БиХ, којом ће оспорити "дан државности БиХ".
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Предсједник Српске изјавио је за РТРС да ће Република Српска ових дана поново покренути апелецију пред Уставним судом БиХ, којим ће оспорити 25.новембар као тзв. дан државности БиХ "по истим принципима на којима су они нама оспоравали 9.јануар"

"Па нек они проведу референдум и ми нећемо имати ништа против", рекао је Додик.

Додик је изјавио, поводом обиљежавања "дана државности БиХ" у Ф БиХ да је то лажан датум, јер БиХ њиме није успостављена као држава.

"То је комунистички датум из времена бивше Југославије и њега је немогуће одвојити од те државе и АВНОЈ-а. И то је чињеница", истакао је Додик.

Бошњаци сада, каже, прибављају неке датуме из прошлости, који њима одговорају и покушавају да то наметну другима, наглашавајући да је највећи број учесника ЗАВНОБиХ-а било српске националности.

"Ми то не прославаљамо, јер тада БиХ није била успостављена. Тада није постојала као држава нити јој је дата државности", нагласио је предсједник Српске.

Југославија је тада била централистички уређена у систему АВНОЈ-а, који је био врховни законодавни, политички орган те земље, рекао је Додик и додао да је ЗАВНОБиХ био само представничко тијело одређене регије и тако је било и са другима.

"Тек касније у Југославији Уставом из 1974.године републике су добиле неки значај у том погледу", рекао је Додик.

Предсједник Српске сматра да сав апсурд бошњачког обиљежавања 25. новембра показује и чињеница да празник са комунистичког засједања присваја Бакир Изетбеговић, чији се отац Алија Изетбеговић, у униформи Ханџар дивизије, борио да би уништио управо те вриједности.

"Ханџар дивизија је била фашистика паравојна формација и постоји слика о Алији Изетбеговићу као припаднику те дивизије и он то није ни крио. Данас његов син полаже вијенац у име тзв.државе БиХ дајући му значај, који му уопште не припада", рекао је Додик.

Додик је поручио да њега, као потомка козарачких партизана и јасеновачких страдалника, вријеђа чињеница да Бакир Изетбеговић, чији је отац био члан Ханџар дивизије, данас 25. новембар покушава да прикаже као свој датум.

"Када би све 'разгрнули', видјели би да је и те 1943. године огромна већина Срба била у партизанима, а муслимани су се тек негдје сликали. Увијек нешто краду, из историје или неког тренутка, па тако и сада", рекао је Додик и закључио да је то апсолутни апсурд који показује колико у БиХ ништа није могуће.

Он је додао и да је Дејтонски споразум показао да никакве БиХ као државе није ни било, јер је само БиХ као република бивше Југославије била приморана да суштински прави нови политички систем јер претходни комунистички није одговарао.

Војна имовина неће бити укљижена на БиХ

Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ о књижењу војне имовине, Додик је нагласио да та имовина неће бити уписана на БиХ.

"Та имовина остаје Републици Српској. Српска је фактор у БиХ, не можете је заобићи. Те одлуке можете окачити мачку о клин,, што се нас тиче, ако доносите тако очигледне прекршаје и криминалне одлуке", поручио је Додик.

Он је додао да је у Српској већ одавно припремљен закон, по којем се одлуке Суда и Тужилаштва неће примјењеивати на простору Републике Српске, те да се бира тренутак када ће бити и усвојен.

"Зато је потребно да дође до општег консензуса свих и позивам опозицију, да се објединимо око тих ствари, јер ако то не урадимо, они ће лажним пресудама уништити Републику Српску, а један од доказа је управо ова одлука суда", нагласио је предсједник Српске.

Додаје да постоје ствари, које превазилазе личне анимозитете, мржњу и ставове.

"Ову су теме, а тема је Уставни суд и сттранци у Уставном суду, који морају бити фактор окупљања свих нас и јединственог дјеловања. Ја сам спреман да разговарам на ту тему. Овдје се ради о судбини Републике Српске", рекао је Додик.

Он каже да је ово кључни моменат да се заустави унитаризам и доношење одлука против Српске, усвајањем закона о Уставном суду БиХ и избацивање странаца. Уколико се то не деси, упозорава да би Република Српска могла да буде демонтирана у наредних седам до осам година.

"Зато позивам Говедарицу, Бореновића и Иванића да сједнемо и разговарамо и да донесемо заједнички став. Ја мислим да је тај став онај који ће рећи- ок, радићемо у заједничким институцијама, али нећемо одлучивати док се не одлучи о уставном суду", закључио је Додик.