latinica  ћирилица
26/11/2016 |  09:48 ⇒ 16:50 | Аутор: РТРС

Савановић: У буџету нема средстава за знатније повећање пензија

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да у буџету нема средстава за знатније повећање пензија, али да су сви у Влади Српске свјесни да постоји потреба за тим јер су примања те категорије становника веома ниска.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

"Пензионери траже повећање од пет одсто, а то је на годишњем нивоу скоро 49 милиона КМ", рекао је Савановић за "Независне новине".

Он је нагласио да је важно да се о повећању воде озбиљни разговори, те додао да ће се у наредном периоду видјети да ли има начина за повећање, па онда и како обезбиједити средства за повећање пензија.

Када је ријеч о повећању износа најниже плате у Републици Српској, Савановић је навео да је постојећи износ од 370 КМ реално низак и да ће бити одређеног повећања, али не у мјери у којој то тражи Синдикат, али ни у мјери у којој то тражи Унија удружења послодаваца Републике Српске.

"Тражићемо компромис", напоменуо је Савановић.

Говорећи о смањењу броја радника у јавној управи, Савановић је нагласио да није за радикална смањења, те да је потребно више посла, а мање отпуштања.

Према његовим ријечима, у Влади и Министартву ће, у неким првим варијантама, број радника бити смањен одласком у пензију, након чега неће, бар у првом периоду, бити примани нови радници, већ извршена прерасподјела.

Савановић је нагласио да је основна претпоставка здравој економији политичка стабилност јер озбиљан инвеститор неће улагати на политички несређеном простору.

"Сигуран сам да су људи на највишем политичком нивоу свјесни свега тога, али и чињенице да морамо убрзати интегративни процес ка ЕУ, да би овај простор коначно постао мјесто гдје ће почети да долази капитал", рекао је Савановић.

Извор: Срна