latinica  ћирилица
26/11/2016 |  17:57 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Буџету Бањалуке слиједе промјене (ВИДЕО)

Нацрт буџета Бањалуке за наредну годину који износи око 128 милиона марака, претрпјеће знатне промјене до форме приједлога, јер не одражава неке нове политике, изјавио је на Мраковици градоначелник Игор Радојичић, након састанка проширеног колегијума бањалучке градске управе.
Радојичић: Нацрт буџета претрпјеће измјене - Фото: СРНА
Радојичић: Нацрт буџета претрпјеће измјенеФото: СРНА

Приједлог нацрта буџета имаће и низ нових политика. Ако се успије у реструктурирању постојећег дуга, нацрт буџета биће знатно промијењен, а ако не, слиједи ребаланс, категоричан је градоначелник Бањалуке.

Буџетски оквир од 128 милиона марака, мањи је него претходни буџет, јер је из њега искључено краткорочно задужење и суфицит из претходне године, каже Игор Радојичић.

- Он је, наравно, недовољан, али се не могу све ствари рјешавати из буџета. Имаћемо много ствари које ћемо покушавати да завршимо мимо буџета договорима са другим субјектима, спонзорствoм, инвестицијама Владе Републике Српске, међународним фондовима - каже Радојичић.

Нова градска управа има у плану нове уштеде и то рационалнијом организацијом трошкова. Буџет би требало, сматра Радојичић, кроз подстицајну компоненту, да иде у смјеру развијања града.

- Биће много посла да се у Бањалуку доведе сваки нови инвеститор, а онда је то социјална политика. Социјала политика је то да човјеку даш посао, а не да му даш социјалну помоћ - истакао је градоначелник.

Велики изазов за нову градску управу је, како наводе, консолидација задужења града, не само у 2017.години, него и у наредном периоду.

Божана Шљивар, в.д. начелника Одјељења за финансирање града Бањалука, каже да је проблем градска Топлане која је у власништву града. Објашњава да је то сложен задатак за који ће граду бити потребна помоћ међународних институција и фондова, као и консолидација других јавних предузећа у оном сегменту гдје они имају проблеме.

Градски ресор за борачко-инвалидску заштиту има 60 хиљада корисника разних права из борачких категорија. Како би могли рјешавати оправдане захтјеве ,неопходно је отклонити несугласице са ресорним министарством, сматрају у овом одјељењу.

Драгомир Кесеровић, в.д. начелника Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Бањалуке, каже да је с обзиром на недореченост законских рјешења правилника, гдје једни друге буквално потиру, немогуће квалитетно радити у таквим условима.

Радном састанку са Игором Радојичићем на Мраковици, присуствовали су представници кабинета градоначелника Бањалуке, вршиоци дужности начелника одјељења у градској управи, шефови самосталних одсјека и сарадници.