latinica  ћирилица
27/11/2016 |  10:32 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Плате у Брчком све мање (ВИДЕО)

Плате у Брчком су све мање, па и од просјечних у Републици Српској и Федерацији БиХ.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Радници, као и представници Сидиката нису изненађени најнижом платом у Брчком. Синдикат прозива и инспекторе због тога, а из Инспектората поручују да су оптужбе синдиката неутемељене и да просјечна плата није у њиховој надлежности.

Према статистичким подацима просјечна плата у јуну 2004. у Републици Српској била је 426, а у Дистрикту 701 КМ. И док је у међувремену у Републици Српској расла, на подручју Брчког је била све мања. Тренутно је у Српској 838, а у Дистрикту 818, за 20 КМ мање. Грађани кажу да је то због лошег односа политике у Брчком према раду, али и нерада инспекцијских служби.

У Синдикату тврде да инспектори претходно са власницима договарају вријеме контроле у предузећима, и да због тога у Брчког рад на црно цвјета. У Инспекцијској служби то негирају. Главни инспектор Сенада Гарић у телефонском разговору каже да инспекције законито раде. У Синдикату такође упозоравају да је у реалном сектору ситуација још гора.

- Радници раде по 10, 12 па и 16 часова у неким предузећима, раде све суботе, недјеље, украде им се пола годишњег одмора, онда то није више она плата која је приказана, а најчешће је то 50 одсто од ове просјечне плате, то је 400 КМ - каже Илија Калајџић, секретар Синдиката.

У Синдикату кажу да је радницима у производњи ситуација и даље неизвјесна. Не постоје инструменти којима би синдикат са социјалним партнерима покушао да им обезбједи минималне плате и боље услове рада. Првенствено, због тога јер у Влади Дистрикта не постоји надлежно одјељење за рад и социјалну политику, па се на општи колективни уговор чека и 10 година.

- Не знам како функционише ова влада, оно што нам је ОХР оставио ми смо слијепо прихватили, а нешто се мора промијенити, каже Калајџић.

У Синдикату очекују да ће до промјене у радно-правној области засполених доћи након избора нове владе у Брчком. Ту могућност најавили су градоначелник Синиша Милић и предсједник Скупштине Есед Кадрић.