latinica  ћирилица
27/11/2016 |  12:09 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Кустурица: Кастро је био и остао светионик узвишених

Српски редитељ Емир Кустурица оцијенио је да је револуционарни кубански вођа Филед Кастро имао сличности са Светим Савом и да је био и остао "светионик узвишених".
Емир Кустурица (Фото:З.Шапоњић/Искра) -
Емир Кустурица (Фото:З.Шапоњић/Искра)

- Фидел и Свети Сава су имали једну сличност. Обојица су удобан живот и комфор замијенили за живот који је, усљед таквих идеја, учинио да се право на исхрану и живот не може замијенити за живот хуманитарног права, под којим много малих народа издише, рекао је Кустурица за "Блиц".

Он каже да му је Габријел Гарсија Маркес својевремено у Хавани рекао да би у Патагонији данас говорили енглески да није било Кастра.

Кустурица, којег је вијест о смрти Кастра задесила у Аргентини, наводи да је у вријеме када су Клинтонови примали покојног Маркеса на вечере и хтјели да поправљају односе са Кубом помислио - какав тријумф - Америка жели да поправља односе са малим острвом.

"Десило се то тек осам година касније када је /амерички предсједник Барак/ Обама стигао и покушао да загрли Раула Кастра, а овај му на очиглед читавог свијета брже-боље скинуо руку са рамена. Колико год треба имати резерве према таквим намјерама, мислим да је Кастрова Куба била за Амере изузетак", рекао је Кустурица.

Он истиче да је Фидел Кастро људина која је преживјела више од 500 атентата и који никада није изневјерио народ и увијек је стајао иза њега, уколико се изузме брод на који је натоварио лопове и послао их у Мајами.

"Како је почео, тако је и завршио. Да не спомињем како је савладавао кризе, на који начин свијет, када су највише послије пораза СССР-а, један за другим мали народи кренули низбрдицом. Тада је читав свијет шапутао како ће Куба пропасти чим Кастро умре", навео је Кустурица.

Он сматра да Куба Раула Кастра неће бити ништа мање социјалистичка од ове коју је Фидел оставио.

"Острво је то! И још нешто што не може бити, а да није најјачи аргумент народа, Фидел и Свети Сава су имали једну сличност... Није он само учинио оно, што Маркес каже, за одбрану Хиспаника у Сјеверној и Латинској Америци. Он је за све нас био и остао светионик узвишених", рекао је Кустурица.

Извор: Срна