latinica  ћирилица
27/11/2016 |  12:56 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Теслић: Предсједници одбора СНСД, СП и СРС најавили пријаву против начелника

Локална власт у Теслићу је одговорна за нарушену безбједност у општини, за буџетски дефицит и за ненамјенско трошење општинске имовине, тврди теслићка опозиција.
Теслић: Предсједници одбора СНСД, СП и СРС најавили пријаву против начелника - Фото: СРНА
Теслић: Предсједници одбора СНСД, СП и СРС најавили пријаву против начелникаФото: СРНА

Предсједници општинских одбора СНСД-а, СП-а и СРС-а најодговорнијим за то сматрају начелника ове општине Милана Миличевића, против кога најављују кривичну пријаву. 

Теслићка опозиција каже да су у ревизорском извјештају уочене бројне неправилности, као и дефицит од 2,5 милиона марака. Запошљавало се, кажу, мимо закона а наводе и низ примјера у јавним набавкама којима је оштећен општински буџет.

Траже од локалне власти да објасни зашто није активирана банкарска гаранција по пројекту водовод и канализација, како је могуће да се финансијска трансакција обави годину дана прије потписаног уговора и гдје је мрежа трафо-станица и сеоских водовода за чију изградњу је општина уложила 300 хиљада мара. За све неправилности које је уочила ревизорска служба одговорним сматрају начелника општине.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Драган Богданић рекао је на конференцији за новинаре да ће против Миличевића бити поднесена кривична пријава Окружном тужилаштву Добој због злоупотреба при запошљавању, спровођења јавних набавки које нису у складу са законом, ненамјенског трошења општинске имовине, те сумњивих уговора.

Теслић је због посљедњих немилих дешавања и инцидената постао, како тврде у опозицији, мјесто опасног живљења. Одговорност и за то приписују локалној власти.

Предсједник ОО СРС Предраг Маркочевић рекао је да је у Теслићу нарушена безбједносна ситуација јер су недавни догађаји узнемирили становништво.

Маркочевић оцјењује да ти догађају имају политичку позадину за коју је одговорна локална власт.

"Не могу се отети утиску да се насилништво регрутује кроз друштвене организације које дјелују на подручју општине Теслић и финансирају се из буџета", рекао је Маркочевић, који одговорним сматра начелника општине Милана Миличевића.

Опозиција је критиковала локалну власт и због индустријских зона . Кажу да на том мјесту неће дозволити тржне центре, што је намјера општине. За организовање производних погона спремни су да помогну да земљиште остане у власништву општине.

Предсједник ОО СП-а Драгутин Шкребић подржава то што је Правобранилаштво Републике Српске покренуло поступак враћања власништва над земљиштем бившег привредног друштва "Борја" са општине Теслић на Владу Републике Српске, наводећи да локална власт намјерава да на простору индустријске зоне изгради тржни центар умјесто производних капацитета.

На потезу је локална власт, кажу у опозицији. Ипак, спремни су на сарадњу с општинском администрацијом и скупштинском већином у свим пројектима који ће, кажу, донијети добробит Теслићу.