latinica  ћирилица
27/11/2016 |  15:55 ⇒ 16:23 | Аутор: РТРС

ИААФ: Видовданској трци Брчко бронзани знак квилитета

Савез свјетских атлетских федерација /ИААФ/ додијелио је бронзани знак квалитета Видовданској трци у Брчком, која је једина у бившој Југославији носилац овог високог признања, рекао је директор Видовданске трке Борислав Ђурђевић.
Видовданска трка Брчко   (Фото:vidovdanskatrka.org) -
Видовданска трка Брчко (Фото:vidovdanskatrka.org)

- Признање се додјељује на основу испуњености свих критеријума у организацији и квалитету такмичења. Неформално, овим је Видовданској трци потврђен стечени статус лиге најбољих трка и маратона на планети - појаснио је Ђурђевић.

Он је оцијенио да је добијено признање велики успјех атлетских савеза Републике Српске и БиХ, јер их позиционира као добре и способне организаторе такмичења од планетарног значаја.

Подсјетивши да се Видовданска трка у Брчком од 1996. одржава сваке године крајем јуна, Ђурђевић је рекао да јој је бронзани знак квалитета додијељен у години обиљежавања двије деценије постојања, што је још значајније и драгоцјеније.

- Осим врхунских такмичара из цијелог свијета који сваке године учествују на главној трци на 10 километара, Видовданска трка је у свијету препознатљива и по учешћу великог броја дјеце у неколико категорија - рекао је Ђурђевић.

На овој атлетској манифестацији сваке године наступи између 4.000 и 5.000 малишана, а у протеклих неколико година у програм је уврштена и дисциплина пузања беба на стази од десет метара.

У протекле двије деценије кроз циљну капију на Видовданској трци прошло је више од 20.000 такмичара и учесника свих категорија из више од 60 држава.

- На Видовданској трци у Брчком побјеђивали су великани свјетске атлетике, између осталих, и некадашњи свјетски рекордер у маратону Патрик Макау, док су ову атлетску манифестацију обиљежили и двобоји двије српске атлетичарке - Соње Столић и Оливере Јевтић, која држи и рекорд на стази - додао је Ђурђевић.

Извор: СРНА