latinica  ћирилица
27/11/2016 |  15:56 | Аутор: РТРС

Розберг нови шампион Формуле 1

Њемачки возач Нико Розберг постао је први пут у каријери шампион Формуле 1, 33. у историји такмичења.
Нико Розберг - Фото: Getty Images
Нико РозбергФото: Getty Images

Возач Мерцедеса је одолио притиску у посљедњој трци сезоне, изборио друго мјесто у Абу Дабију иза тимског колеге Луиса Хамилтона, а испред Себастијана Фетела из Ферарија, те стигао до шампионске круне.

Розберг је од првог до посљедњег круга пратио у стопу Хамилтона, који је успоравао трку како би омогућио возачима Ред Була и Ферарија да избаци његовог ривала са подијума, али није успио, Нијемац је издржао.

Нијемац је остварио девет побједа у 2016, отворио је сезону са четири побједе док се Хамилтон мучио са кваровима, бранилац титуле је први пут славио у Монаку у шестој трци сезоне, након што су два Мерцедеса због међусобног судара излетјела у Шпанији.

Добио је седам од осам трка у том периоду те преузео вођство у генералном пласману, али се Розберг враћа на врх тријумфима у Белгији, Италији и Сингапуру послије љетње паузе.

Британац добија трке у САД, Мексику и Бразилу и смањује заостатак на 12 бодова, али није успио да га надокнади на Јас Марини, гдје је управо он прије двије године добио Розберга у директном окршају за шампиона.

Извор: Б92