latinica  ћирилица
27/11/2016 |  17:05 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Да ли су лијекови могли бити знатно јефтинији? (ВИДЕО)

Лијекови ће ускоро бити јефтинији! Ово су и данас поновили директор Агенције за лијекове БиХ Александар Золак (ПДП) и његов страначки шеф Бранислав Бореновић. Мање цијене у просјеку за десет одсто сматрају значајним.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Усвојени Правилник о лијековима донијеће мање цијене, али се са зачеља листе нећемо много помјерити. Да ли су политички поени и овог пута били приоритет, или су политичари мислили само на новчаник грађана? Из ресорног министарства Српске поручују да је појефтињење требало да буде знатније.

По принципу обећано - испуњено, лидер ПДП Бранислав Бореновић и в.д. директора бх. Агенције за лијекове, такође из ПДП, Александар Золак на истим позицијама, као и прије 10 мјесеци. Овог пута поносни што је један од кључних циљева ове странке, како кажу, испуњен. Цијене лијекова биће мање! До душе, не као што је тог 17. јануара обећано, за 100 милиона марака, али бар упола.

Бореновић је рекао да су прије 10 мјесеци обећали, а сада то и испунили када је у питању смањење цијене лијекова.

Међутим, Золак одмах демантује медијске написе о јефтинијим лијековима за 10 одсто. Уштеда од 50 милиона марака, односно 10 одсто, односи се на укупну тржишну вриједност која се процијењује на пола милијадре марака.

- Лијекови нису јефтинији 10 одсто. Неки ће бити јефтинији 80 одсто, а неки уопште неће бити јефтинији, јер су им цијене већ сада ниже од оне која ће бити презентована као максимална - каже Золак.

Десет одсто мање цијене лијекова калкулисаће се из просјечне цијене лијекова у земљама окружења - Србији, Хрватској и Словенији, а потом помножити са коефицијентом 1. У пракси то значи да ће фармацеутске куће које су годинама успјешно завлачиле руку у џеп грађана, сада узимати нешто мање. Да је прихваћен приједлог правилника СНСД-а из децембра прошле године, цијене би биле још мање. Зашто није, ПДП-овци избјегавају одговор.

- Битно је напоменути, када будете преносили ове ријечи предсједника Бореновића да су три члана СНСД-а у Стручном савјету једногласно подржали овај правилник. Један је помоћник министра Богданића, други је Лазар Продановић, а трећи Николина Шпирић - каже Золак.

- Што се тиче уштеда СНСД-ових стручњака о питању лијекова, оне су биле скоро идентичне овим уштедама, можда 1,2 промила више - рекао је Бореновић.

Скоро идентичне јесу у бројкама, али не и у валути. Правилник напрасно смијењене Наташе Грубише, доносио је уштеду од 56 милиона евра, док Золаков доноси 50 милиона, али конвертибилних марака. Сулудо би било да су три СНСД-ова члана Стручног савјета гласали против, каже једна од прозваних.

- Једногласно смо га подржали, јер мислимо да је доношење Правилника с оваквим начином израчунавања максималних цијена лијекова у БиХ, у сваком случају, добробит за наше грађане - изјавила је Вабда Марковић Пековић, члан Стручног савјета Агенције за лијекове БиХ.

Мнистар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић наводи да ово појефтињење није ни близу онога што је требало бити да су "сви били искрено посвећени заштити грађана Републике Српске и БиХ".

Али, да ли је било посвећености? На лијек "феникс", рецимо, који тренутно кошта скоро осам марака, уштеда ће бити, рекло би се, невјероватних 47 одсто. Међутим, до цијене лијека у апотеци долази се тако што се на произвођачку цијену додају тзв. зависни трошкови, затим велепродајна маржа од 8 одсто, па 17 одсто ПДВ-а и на крају малопродајна маржа која иде и до 20 одсто. ПДВ већи него у знатно богатијим земљама остаће исти, па је питање колико ће се појефтињење стварно одразити у пракси.