latinica  ћирилица
28/11/2016 |  08:12 ⇒ 11:35 | Аутор: РТРС

Харадинајев клан шверцује оружје кроз Србију

Некадашњи командант терористичке албанске ОВК Рамуш Харадинај води један од најјачих криминалих кланова на Косову, а за шверц оружја са Запада на разна ратишта годинама користи пут кроз Србију и српске грађане које "дебело" плаћа, пише "Блиц".
Рамуш Харадинај - Фото: Beta/AP
Рамуш ХарадинајФото: Beta/AP

У тексту се додаје да се шверц одвија Дунавом, у Србији се са бродова оружје претовара у камионе за транспорт пијеска и иде на Косово, одакле креће и завршава на разним ратиштима и код исламиста.

"Прошлог петка кроз Србију је прошао нелагални товар оружја које шверцује клан Рамуша Харадинаја, ратног злочинца са Косова", наводи лист, позивајући се на српске безбједносне службе.

Према истом извору, товар са 1.200 комада кратких аутоматских пушака, "збројовки" и многобројног лаког наоружања, кренуо је бродом из њемачког Бамберга прошле недјеље на броду "Лађар", гдје је оружје било смјештено у непромочиве пластичне торбе и везано за корито брода.

Оружје је прошло каналом Рајна-Мајна-Дунав, потом преко Словачке, Мађарске, Хрватске, да би у Србији брод пристао код Сремске Митровице, гдје је брод издигнут, вода испуштена, а товар обезбијеђен и пребачен у камион једног српског ауто-превозника који служи за транспорт пијеска и тако пребачено на Косово.

Организатор ове групе је Рамуш Харадинај, бивши премијер самопроглашеног Косова, клан оперативно води његов брат Даут Харадинај, који је на црној листи америчког Стејт департмента, а оперативни подаци САД браћу Харадинај повезују са организовањем терористичких група које су извеле напад у Куманову.

"Остали кључни играчи овог клана су Ђук Николај Дукађини и Љуљзим Бериша. Управо су њих двојица са Даутом Харадинајем боравили у Новом Саду прошле недеље, где су исплатили Србе којим им помажу и договорили следеће испоруке. Овај канал фукционише годинама", навео је извор листа.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић је рекао за "Блиц" да оружје намијењено `Исламској држави`, које се користи на Блиском истоку, мора приликом транспорта да заобилази НАТО зоне, али и руске обавјештајне службе.

Извор: СРНА