latinica  ћирилица
28/11/2016 |  09:59 | Аутор: РТРС

Озбиљне оптужбе у ТВ дуелу Хофера и Ван дер Белена

Кандидат Слободарске партије Аустрије (ФПО) за предсједника Аустрије Норберт Хофер и његов противкандидат Александер ван дер Белен размијенили су синоћ низ међусобних оптужби у ТВ дуелу, недјељу дана пред изборе.

Док је Хофер за Ван дер Белена тврдио да је близак комунистима, његов противник је упозорио на "државни кризу" у случају побједе кандидата ФПО.

Хофер је увјеравао да ФПО неће, као што је то учинила прошли пут, оспорити исход избора 4.децембра, изражавајући увјерење да овај пут неће бити неправилности.

"Читав свијет ће гледати. Све ће тећи тако да ћемо сви заједно на миру моћи да прославимо Божић", нагласио је он.

Ван дер Белен је изразио увјерење да ће власти учинити све да ови избори прођу у најбољем реду.

Ван дер Белен је покушао да се прикаже као независни кандидат и најавио да ће бити "предсједник центра", који ће подржати људе из свих табора.

Истовремено је оцијенио да би Хофер као предсједник изазвао "државну кризу", уколико би распустио владу, што је у више наврата најављивао.

Такође су два кандидата изнијела и различите ставове по питању спољне политике.

Ван дер Белен се приказао прозападним и оријентисан према ЕУ, док је Хофер подвлачио важност односа са државама источне Европе, као што су Русије или чланице Вишеград групе.

ТВ дуел је још једном показао да у Аустрији, уочи избора, влада референдумска атмосфера, која је створена како од стране домаћих медија и политичара, тако и из иностранства, јер се бирачима стално указује да бирају између деснице и умјерене струје.

Извор: Танјуг