latinica  ћирилица
28/11/2016 |  11:59 | Аутор: РТРС

Потврђена пресуда бившем чувару у Аушвицу

Савезни суд Њемачке потврдио је пресуду 95-годишњем бившем чувару у логору смрти Аушвиц Оскару Гренингу, који је осуђен на четири године затвора као саучесник у убиству, рекао је данас адвокат осуђеног.
Оскар Гренинг - Фото: AP
Оскар ГренингФото: AP

Суд у Линебургу осудио је у јулу 2015. на четири године затвора Оскара Гренинга, бившег "рачуновођу" у Аушвицу, за послове које је обављао у нацистичком концентрационом логору и коме се ставља на терет смрт више од 300.000 Јевреја.

Гренинг је на суђењу рекао да је надгледао прикупљање личних ствари затвореника и био задужен да обезбиједи да се вриједности и новац одвоје и шаљу у Берлин.

Гренингу се судило за послове које је обављао у Аушвицу у мају и јулу 1944, када је у логор стигло око 425.000 Јевреја из Мађарске, од којих је 300.000 погубљено у гасним коморама.

Адвокат Ханс Холтерман рекао је данас за њемачку агенцију дпа да је Савезни суд подржао пресуду којом је Гренинг осуђен на четири године затвора.

Одлука вишег суда да одбаци Гренингову жалбу представља важан преседан за напоре тужилаца да гоне друге особе за које се вјерује да су службовале у нацистичким логорима, преноси агенција АП.

На суђењу у Линебургу предсједавајући судија Франц Компиш рекао је да је Гренинг био дио "машинерије смрти", да је помагао да концентрациони логор функционише и да је прикупљао новац отет од жртава како би помогао реализацију нацистичке идеје.

Апелациони суд је први пут одлучивао о некој пресуди донетој на основу премисе да је службовање у концентрационом логору, односно помоћ у његовом функционисању, довољна основа да неко буде осуђен као саучесник у убиствима почињеним у том логору, наводи агенција АП.

Бивши радник у фабрици аутомобила у Охају, у САД, Џон Демјањук био је 2011. прва особа осуђена у Њемачкој искључиво на основу чињенице да је био чувар у концентрационом логору, без доказа да је био умијешан у убијање логораша. Демјањук, који је увијек негирао да је био чувар у логору Собибор, умро је прије него што је његова жалба размотрена.

Извор: Бета