latinica  ћирилица
28/11/2016 |  12:09 ⇒ 12:09 | Аутор: РТРС

"Пјесничка Република" добила 120 држављана

Новооснована "Пјесничка Република" добила је своје прве држављане - 120 пјесника који су учествовали на истоименој манифестацији у Банатском културном центру у Новом Милошеву.
"Песничка република" - Фото: илустрација
"Песничка република"Фото: илустрација

Пјесници су, како је наведено у саопштењу Банатског културног центра, дошли из 43 града

из Србије и региона, а за предсједника је именован пјесник Симон Грабовац.

Оснивач манифестације и аутор Устава "Пјесничке Републике" је књижевник и директор БКЦ-а Радован Влаховић, а чланови Владе Зоран Ђерић, Фрања Петриновић, Горан Ибрајтер, Сенка Влаховић Филипов и Јован Гверо.

За амбасадоре и почасне конзуле именовани су инострани пјесници, а за химну је одабрано "Банатско велико коло".

Манифестација, одржана током протеклог викенда, проистекла је из Европског фејсбук пјесничког фестивала који Банатски културни центар традиционално организује на Салону књиге у сарадњи са Новосадским сајмом и који је за седам година у стварном и виртуалном свијету окупио око 3.000 пјесника.

"Пјесничка Република" издавала је пасош и држављанство сваком пјеснику који је наступао на манифестацији у Новом Милошеву и сви су уписани у Књигу држављана "Пјесничке Републике".

Наступ сваког пјесника биће објављен на "Јутјубу", иста пјесма ће бити штампана у посебном зборнику под називом "Пјесничка Република" који ће бити бесплатно дијељен ауторима на 8. Европском фејсбук песничком фестивалу у марту 2017. у Новом Саду.

У галерији Банатског културног центра, поводом манифестације, приређена је изложба "И зато Пјесничка Република" Радована Влаховића. "Пјесничка Република" у организацији Банатског културног центра дио је пројектних активности општине Нови Бечеј - "Града у фокусу" - на основу одлуке Министарства културе и информисање Владе Републике Србије.

Извор: Б92