latinica  ћирилица
28/11/2016 |  12:45 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Сјећате се "квидича", игре на метлама из "Харија Потера"? Постоји као спорт! (ВИДЕО)

Јурњава на метлама које лете, покушавање да се лопте пробаце кроз један од три супарничка обруча, док вас ривали обарају и гађају неким другим, помоћним лоптама... Све то су дијелови сцена из чувеног серијала "Хари Потер". И, баш та игра, "квидич", сада је постала званични спорт.
"Квидич" - Фото: Screenshot/YouTube
"Квидич"Фото: Screenshot/YouTube

У оном књижевном/филмском свијету ауторке Џоан Роулинг, два тима се заиста надмећу на летећим метлама, а како то баш и није могуће у реалном свијету, овај овоземаљски квидич игра се - уз трчање, са метлом међу ногама.

Да, звучи смијешно, али се тиме поштује традиција из серијала "Хари Потер", у коме се читав спорт игра док је једна рука заузета управљањем метлом.

Квидич који сада има преко 20.000 регистрованих играча широм наше планете, у најкраћем се одвија по сљедећим правилима: 1) постоји главна лопта (благо испумпана одбојкашка), којом вашој екипи можете да донесете десет поена сваки пут када је пробаците кроз неки од три обруча; 2) постоје двије помоћне лопте, којом можете да, као у игри "између двије ватре", погодите ривала који онда мора да се врати на почетак терена, па сте га тако привремено избацили из игре те ваша екипа можда може да искористи ту бројчану предност; 3) умјесто "златног снича", летеће "својеглаве" лоптице из књиге/филма, у овом реалном квидичу једну такву жуту лоптицу (тениску) носи посебан судија, коме она виси на чичак-траци иза леђа. По један играч из сваке екипе смије да га, у посљедњем минуту меча, јури не би ли се домогао "снича" који доноси 30 бодова.

Како изгледа та мјешавина рукомета, кошарке, рагбија, "између двеиј ватре", "шуге" и чега све не, погледајте на овом снимку:

Извор: Блиц