latinica  ћирилица
28/11/2016 |  13:36 | Аутор: РТРС

Зворник: Суфинансирање вантјелесне оплодње за четири брачна пара

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић данас је за четири брачна пара са проблемом стерилитета уручио рјешења о суфинансирању трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње, за шта ће из буџета града бити издвојено 20.000 КМ.
Вантјелесна оплодња (илустрација) - Фото: Screenshot
Вантјелесна оплодња (илустрација)Фото: Screenshot

Стевановић је истакао да је за шест година, од како се издвајају средства за ову намјену, рођено пет беба, додавши да је то највећи резултат који једна локална заједница и градоначелник могу направити када је ријеч о новом рађању.

"Желим нашим суграђанима којима смо данас уручили рјешења много успјеха у настојањима да им се оствари родитељски сан и свима онима који имају исти или сличан проблем поручујем да наставе борбу", рекао је Стевановић.

Наводећи да је од 2011. године за ову намјену издвојено 130.000 КМ, Стевановић је рекао да средства добију сви парови који конкуришу, а испуне предвиђене услове који нису строги.

"Учинили смо много у оквиру наше пронаталитетне политике у посљедњих неколико година. Годишња издвајања су око 100.000 КМ и то, осим суфинансирања трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње, имамо једнократна новчана давања за све мајке које роде прво и друго дијете, а које су незапослене, као и за свако треће и четврто дијете", рекао је градоначелник Зворника.

Стевановић је подсјетио да је и Влада Републике Српске издвајајући средства помогла реконструкцију зворничког породилишта.

Предсједник зворничког Удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе 1" Николина Оро рекла је да је овако издвојен новац најбоље улагање у будућност.

"Сматрам да је то најбоље уложен новац, јер је то улагање у наталитет и нашу дјецу која нам недостају. Жеља за родитељством је највећа жеља која се не може мјерити ни са чим другим, то је нешто за шта ми сви живимо и трудимо се да остваримо", рекла је Оро.

Према њеним ријечима, до сада је рођено пет беба, четири дјевојчице и један дјечак, а доста парова је у процесу вантјелесне оплодње.

"Највећу захвалност морамо да изразимо нашој Градској управи која се свим силама труди да нам помогне у рјешавању овог проблема и која је једина у Републици Српској која издваја по процедури 5.000 КМ", рекла је Оро додавши да Удружење до сада има укупно 39 рођених беба из вантјелесне оплодње и уопште лијечењем стерилитета.

Извор: СРНА