latinica  ћирилица
28/11/2016 |  14:51 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Усвојене измјене закона о ПДВ-у

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је данас измјене Закона о порезу на додату вриједност које се односе на ослобађање од плаћања увозних дажбина при увозу робе у царинско подручје БиХ, чиме се врши усклађивање са европским законодавством.
УО УИО о ПДВ-у - Фото: РТРС
УО УИО о ПДВ-уФото: РТРС

Како је појаснио министар финансија БиХ Вјекослав Беванда, ријеч је о његовом усклађивању са другим повезаним законима.

Када је ријеч о Закону о акцизама, Беванда је истакао да је он одавно требало да буде усвојен, јер је, као одредница аранжмана са ММФ-ом на свима одговорност да га усвоје.

Не види ниједан нови детаљ у вези са акцизама, а на Парламентарној скупштини је, каже, да одлуче – да ли ће га подржати или не. Када је ријеч о сектору банкарства, ММФ, каже Беванда, не тражи ништа.

- Доносе се нови Закони о банкама, о Агенцијама за банкарство и Закон о Агенцији за осигурање депозита БиХ. Тих пет закона мора бити усклађено и мислим да су ентитетске власти и Централна банка БиХ пред усклађивањем тога. Очекујем то ускоро јер је то једна од структурланих одредница писма намјере, рекао је Вјекослав Беванда, минситар финансија у Савјету министара БиХ.

 Иницијатива неколико посланика Представничког дома Парламента ФБиХ да буде уведен ПДВ за игре на срећу није данас прихваћена на сједници Управног одбора УИО јер је приједлог таквог рјешења у супротности са европским директивама, саопштено је из Управе.

Управни одбор УИО БиХ усвојио је одлуку о утврђивању привремених коефицијената за расподјелу средстава са Јединственог рачуна за период октобар - децембар 2016. године, према којој ће Федерацији БиХ бити дозначено 64,29 одсто, Републици Српској 32,16, а Брчко дистрикту 3,55 одсто прихода.

Извор: РТРС/Срна