latinica  ћирилица
28/11/2016 |  15:14 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

НСРС: Повеље заслужним за оснивање Парламента, а не за злочине (ВИДЕО)

Радован Караџић, Биљана Плавшић и Момчило Крајишник, нису осуђени за улогу коју су имали у оснивању Народне скупштине Републике Српске, за шта су им поводом јубилеја, 25 година постојања Парламетна додијељене Повеље.
Народна скупштина Републике Српске (Фото: gdb.rferl.org) -
Народна скупштина Републике Српске (Фото: gdb.rferl.org)

Oснивање Скупштине српског народа у БиХ 24. октобра 1991. године, за шта су им Повеље додијељене, догодило се много прије избијања ратних сукоба у БиХ, наводи се у саопштењу Парламента Српске.

Реаговање је ово на подношење кривичне пријаве Фондације Истина, правда, помирење из Тузле против предсједника НСРС и чланова Организационог одбора за обиљежавање 25 година Народне Скупштине Републике Српске. Фондација која је подијела пријаву, као разлог наводи то што су Повеље додијељене Караџићу, Плавшићевој и Крајишнику који су осуђени у Хагу. 

25 година Народне скупштине РС - изложба архивских докумената отворена је данас и у Градишци. Прослава великог јубилеја, не пролази без бројних напада. За најновији, кривичну пријаву, предсједник Парламента, чуо је од новинара.

- То је везано за Одбор за обиљежавање 25 година постојања НСРС и то су одлуке тог одбора - рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне Скупштине Републике Српске .

А Одбор за обиљежавање 25 година Народне скупштине чинили су сви досадашњи пресједници ове институције, актуелни потпредсједници, осим Сенада Братића и шефови посланичких, осим Домовине. У Парламенту објашњавају да је одлука о донесена на основу заслуга и улоге појединаца у оснивању и раду Парламента у протеклих 25 година.

Подсјећамо да Радован Караџић још није правоснажно осуђен Биљана Плавшић и Момчило Крајишник су одслужили казну, а оно што посебно желимо да нагласимо то је да нико од њих није осуђен за улогу коју су имали у оснивању Народне скупштине за шта су им додијељене Повеље. Оно за шта су додијељене повеље догодило се много прије избијања ратних сукоба у БиХ, а то је оснивање Скупштине српског народа у БиХ 24. октобра 1991. године.

Ништа спорно не види ни потпредсједница Парламента Соња Караџић Јовичевић

- Ти исти људи могли су добити и признања у науци, култури, медицини, што не значи да неће, али и то би овдје био повод за проблем и дневно-политичку бомбастичну вијест, или да мјешају жабе и бабе што се овдје у ствари дешава од почетка 90. на жалост - каже Соња Караџић Јовичевић.

Одбор није имао намјеру било кога да увриједи, наводи се у саопштењу. Осуђују све починиоце ратних злочина, и наглашавају да сви морају једнако да одговарају за почиоњени ратни злочин. Зато од Фондације Истина, правда, помирење, очекују да поднесу кривичне пријаве против одговорних за злочин почињен у њиховом граду- у Тузли над војницима ЈНА на Брчанској малти у тренутку када су се повлачили из града.