latinica  ћирилица
28/11/2016 |  15:15 | Аутор: РТРС

Забринутост за руско-хрватске односе

Амбасадор Русије у Загребу Анвар Азимов изразио је забрунитост за руско-хрватске односе, те истакао да је реакција руског Министарства спољних послова на изјаве премијера Хрватске Андреја Пленковића у Украјини била службена реакција Москве, а не саопштење одјељења у министарству.
Русија (Фото: Sputnik/Konstantin Chalabov) -
Русија (Фото: Sputnik/Konstantin Chalabov)

Азимов је навео и да је хрватско-руски привредни форум који се требао одржати у новембру ове године отказан, јер руски предузетници нису били заинтересовани да дођу у Хрватску.

Азимов каже да је то зато јер су руски бизнисмени патриоте и да се не слажу са европским режимом санкција.

- Они нису сагласни да Хрватска подржава те санкције. Због тога нису били заинтересовани доћи у Хрватску - рекао је Азимов за хрватске медије, додавши да он покушава све да, "оно што се догодило између Русије и Хрватске, не утиче на руско-хрватске привредне односе".

Пленковић је приликом посјете Кијеву 22. новембра изјавио да су и Хрватска и Украјина биле жртве бруталне војне агресије и да је њихов територијални интегритет нарушен силом, па стога хрватска искуства из реинтеграције источне Славоније деведесетих година могу бити корисна Украјини.

Руски МИП је потом изразио забринутост таквом изјавом и поручио службеном Загребу да се умјесто бесперспективних приједлога о том питању, "активније заузме за рјешавање хроничних унутрашњих проблема у вези с правима Срба и других националних мањина у Хрватској".

Хрватски премијер је исти дан умањио важност руске изјаве, рекавши новинарима да је "то само саопштење одјељења руског Министарства спољних послова".

Извор: СРНА