latinica  ћирилица
28/11/2016 |  15:34 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Синдикат МУП-а тражи исплату дуговања и противи се смањењу плата (ФОТО)

Синдикат радника унутрашњих послова Републике Српске искористиће све законске могућности синдикалног дјеловања да би МУП Српске исплатио дуговања према својим радницима за 2015. и 2016. годину, изјавила је предсједница овог синдиката Аница Јондић.
Сједница Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске - Фото: РТРС
Сједница Синдиката радника унутрашњих послова Републике СрпскеФото: РТРС

Овај синдикат ће затражити састанак са министром унутрашњих послова Српске Драганом Лукачем до 20. децембра, након којег ће бити познати ставови и даљи потези синдиката, изјавила је Јондићева након сједнице Републичког одбора Синдикат радника унутрашњих послова РС у Бањалуци.

Синдикат радника унутрашњих послова Српске најоштрије одбацује најављивану могућност смањења плата припадницима МУП-а Републике Српске по било ком основу, цијени рада, утврђеним коефицијентима или стопи минулог рада, истакла је она.

- Ова три елемента чине основну плату и смањење било којег од њих значило би смањење основне плате припадницима МУП - упозорила је Јондићева.

Навела је да је Синдикат поново позвао Владу Српске да приступи преговорима о утврђивању нове цијене рада за 2017. годину јер постојећа цијена рада од 100 КМ улази у десету годину као основица за обрачун плата припадника МУП-а, што је најбољи показатељ о реалном паду вриједности њихових плата.

Синдикат радника унутрашњих послова (ФОТО:РТРС)

Синдикат радника унутрашњих послова позива Министарство финансија да одмах приступи раелизацији закључака Владе Српске од 10. марта ове године и исплати дуговања припадницима МУП-а по основу накнада и осталих личних примања за 2015. годину у износу од 1.619.000 КМ, истакла је Јондићева.

Она је рекла да Синдикат, такође, позива Владу да у оквиру својих овлаштења и надлежности ребалансом или на другачији, законом утврђен начин, обезбиједи недостајућа финансијска средства у износу од најмање 3.000.000 КМ на буџетској ставци расходи за бруто накнаде трошкова и осталих личних примања запослених МУП-а.

Јондићева је рекла да позивају Владу Српске да Буџетом МУП-а Републике Српске за 2017. годину на овој ставци одобри средста у складу са буџетским захтјевом МУП-а у износу од 5,5 милиона КМ.

- Поновно одобравање средстава од 2.423.500 КМ значиће исто што и ове године, могућност исплате накнада за прва три до четири мјесеца и застој у исплати накнада припадницима МУП-а као и у овој години - упозорила је Јондићева.

Она је рекла да синдикат тражи од МУП-а да одмах приступи изради рјешења о накнадама припадницима МУП-а за период април-новембар 2016. године, што је законска обавеза.

- На тај начин створиће се предуслови за утврђивање тачног износа дуговања према припадницима МУП-а и износ тих дуговања у централни обрачун плата што је први предуслов за њихову исплату - закључила је Јондићева.

Извор:РТРС/СРНА