latinica  ћирилица
28/11/2016 |  15:58 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

ПУРС: Овјера обрасца 1002 електронским путем (ВИДЕО)

Пореска управа Српске олакшала је процедуре посебно привредницима, који пријаву за порез по одбитку, такозвани образац 1002, могу овјерити и електронским путем.
Пореска пријава - Фото: РТРС
Пореска пријаваФото: РТРС

Од Пореске управе треба да затраже електронски сертификат. Крајем септембра, на снагу су ступиле измјене Закона о пореском поступку, које предвиђају да се пореске пријаве, од првог јануара наредне године, подносе електронским путем.

На тај начин, тврде из Пореске управе, требало би да буде олакшано пословање и обвезницима и Управи. 

Да би порески обвезници били спремни на новину, Пореска управа урадила је посебан програм, за електронско подношење пријава по одбитку. Представљен је у Требињу, за пореске обвезнике из регије.

"Прописано је да сви порески обвезници, који врше исплату дохотка, на који се плаћа порез, односно припадајући доприноси, од првог јануара наредне године, подносе у електронксој форми уз електронски потпис", изјавио је Винко Ђурановић из Сектора за услуге пореским обвезницима, ПУРС.

Електронски потпис издаваће Пореска управа, и квалификован је само за ову врсту пореза, односно образац 1002. Претпоставка је да ће у почетку бити несналажења. Законски пропис не познаје изузетке.

"Од пореске пријаве, односно образац 1002, нису изузети, ниједан порески обвезник, било да је у питању правно, физичко лице пријављено на осигурање, власници комерцијалних домаћинстава", додаје Ђурановић.

За пореске обвезнике, који нису спремни за нове прописе, пријаве могу радити рачуноводствени бирои. Казне, за непримјењивање, износе 1.500 до 3.000 за правна лица, односно за одговорна лица у правном лицу 500-1.500 марака, а за предузетнике 500-1.500 марака.