latinica  ћирилица
28/11/2016 |  16:09 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

Нередовне платише стварају губитке Топлани у Бијељини (ВИДЕО)

Станови који су прикључени на Градску топлану у Бијељини протеклог викенд су били хладни. Испорука топлотне енрегије настављена је јуче у поподневним сатима.
Гријање - Фото: РТРС
ГријањеФото: РТРС

Испорука топлотне енергије обустављена је, јер добављач Градској топлани није желио да испоручи угаљ због дуговања. Ипак, с РиТЕ Угљевик постигнут је договор да убудуће не долази до дужег прекида гријања.

Међутим, количина угља која је испоручена довољна је за наредних 4-5 дана, тако да је незвијесно хоће ли Бијељинци без гријања остати опет крајем ове седмице. 

У Топлани се , кажу, довијају на разне начине. Директор је јутрос разговарао с представницима једне банке у вези с кредитом да би отплатио барем дио дуга према добављачу. Грађани дугују 240.000 марака Топлани, а од правних лица највећи дужник је школа "Свети Сава" са 30.000 марака.

"Нарочито ми је жао због наших корисника који редовно измирују обавезе , али има их велики број који то не чине. Међутим , поред свих наших упозорења не испуњавају своје обавезе", каже за РТРС Радомир Марјановић, директор Топлане у Бијељини.

Због застарјелог система за гријање, Топлана није у могућности да искључује само дужнике, већ као начин упозорења може да искључи цијелу стамбену зграду. Један дио дуговања наплаћује путем суда, а додатни проблем представља чињеница да Градска управа од 2014. године не даје субвенције за гријање. Транша је некада износила и 150.000 марака.

"Прво је смањивана, а онда и дефинитивно укинута та субвенција, то нама представља велики проблем", додаје Марјановић.

Ускоро ће корисници гријања Топлане постати Градска управа и библиотека "Филип Вишњић" што ће колико-толико побољашати прилив средстава. С друге стране грађани негодују због чињенице да се искључују из система и они који редовно измирују обавезе.

У Топлани наводе да је октобарски рачун за потрошену топлотну енергију износио 73.000 марака, а наплаћено је мање од 30.000.

Градска топлана има 1.250 корисника, цијена гријања по квадратном метру за физичка лица износи 2,75 марака, а за правна 5,80. Током сезоне гријања Градска топлана потроши 4.000 тона угља.