latinica  ћирилица
28/11/2016 |  16:15 ⇒ 29/11/2016 | 12:44 | Аутор: РТРС

Сутра почињу 47. Луткарски сусрети

Сутра у Малом позоришту "Душко Радовић" почињу 47. Сусрети професионалних позоришта лутака Србије.
Из представе "Циркус Марио & Нета" - Фото: blic.rs
Из представе "Циркус Марио & Нета"Фото: blic.rs

Публика ће током три дана фестивала имати прилике да погледа десет представа из Суботице, Новог Сада, Зрењанина, Крушевца, Ниша, Бањалуке и Београда.

Првог дана на репертоару су луткарске представе за дјецу "Ријечна сирена" (Позориште лутака - Пинокио), "Басне из сјенке" (Позориште за дјецу Крагујевац), "Петар Пан" (Позориште младих Нови Сад) и "Камени цвијет" (Малог позоришта "Душко Радовић").

Наредног дана биће приказане још три представе у оквиру такмичарског програма и то: "Циркус Марио и Нета" (Малог позоришта "Душко Радовић"), "Пјесма бијелог кита" (НП "Тоша Јовановић", Зрењанин) и "Принцеза без царства и богатства" (Дјечје позориште Суботица).

Трећег и посљедњег дана (1.12) представиће се Позориште лутака Ниш са представом "Море маште" и Дјечје позориште Суботица са "Ивицом и Марицом", док ће на свечаном затварању бити изведена представа Дјечијег позоришта Републике Српске из Бањалуке, "Одисеј – сан о повратку".

Стручни жири који ће додијелити награде у десет категорија чине Славчо Маленов (предсједник), Зоран Ђерић и Борис Чакширан, док ће Дјечији жири додијелити три награде ("најгласнији аплауз", "нај, нај представа" и "луткарска чаролија").

Поред главног програма, фестивал има и пратећи програм у оквиру кога ће бити реализоване четири луткарске радионице за дјецу, Изложба фотографија - Фестивал у фокусу и Изложба лутака студената ФПУ, као и промоција издања посвећених луткарству на којој ће бити представљена сва издања Међународног фестивала позоришта за дјецу у Суботици, укључујући и заједничка издања са Позоришним музејем Војводине, као и часопис за луткарску умјетност Нити.