latinica  ћирилица
28/11/2016 |  16:32 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

У Фочи се отвара Сервис центар за подршку дјеци и лицима са сметњама у развоју (ВИДЕО)

У Фочи се отвара Сервис центар који ће обезбиједити бесплатну подршку за дјецу и лица са сметњама у развоју и инвалидитетом.
Центар за дјецу - Фото: РТРС
Центар за дјецуФото: РТРС

Споразум о успостављању центра потписали су у Сарајеву представници УСАИД-овог Програма подршке маргинализованим групама који ће подржати овај сервис са 50.000 марака и иницијатор оснивања Удружење „Трачак наде“ из Фоче које тренутно има 55 корисника.

Циљ отварања сервис-центра јесте да обезбиједи алтернативне услуге социјалне заштите, те побољша квалитет живота и положај лица с инвалидитетом. 

"Самим тим, помоћи ћемо комплетној нашој општини, значи и свој дјеци, пружиће им се шанса, родитељима ће се пружити шанса да бораве један извјестан дио дана у удружењу, удружење ће радити, односно имаће стручни кадар, дјеца ће имати први пут на једном мјесту услуге дефектолога, логопеда, психолога, медицинског техничара", каже Јелена Вилотић, предсједница Удружења "Трачак наде" Фоча.

"Сервисни центри су се показали изузетно корисним, у овом што смо до сад видјели и радили успостављена је одлична сарадња између институција власти и институција које се баве овим проблемом, видимо да је велика корист коју имају родитељи, али и дјеца. Велики је напредак дјеце која једноставно немају подршку која би им можда по закону припадала", напоменуо је директор УСАИД-овог програма подршке маргинализованим групама Јасмин Бешић.