latinica  ћирилица
28/11/2016 |  16:53 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Приједор- повећан број обољелих од водених оспица (ВИДЕО)

Број дјеце, али и одраслих са воденим оспицама у Приједору, посљедњих дана је у порасту. Из Дома здравља тврде да се за сада не ради о епидемији и да је овакво стање уобичајено за ово доба године. Водене оспице преносе се контактом са зараженим особама.
Водене оспице - Фото: РТРС
Водене оспицеФото: РТРС

Водене оспице су релативно често вирусно обољење од које најчешће оболијевају дјеца узраста од 4 до 7 година, а рјеђе и одрасле особе.

"Ја нисам боловала то, мада је мој син то боловао, и јесте опасна болест, али кад се на вријеме нешто лијечи онда је то у реду, али мислим да су то дјечије болести које свако дијете треба да преболује", каже Приједорчанка Јадранка Рајић.

Примјетан је и пораст обољеле дјеце у приједорским вртићима. Струка каже - пропоручљиво је да дјеца у што млађој животној доби преболују ову болест.

"Што је дијете мање, то су блажи симптоми и дијете лакше подноси болест, што је дијете старије појављују се симптоми као што је температура, повраћање и тако неки други симптоми", напомиње Неада Бешировић, сарадник за здравствена питања у дјечијем вртићу "Радост".

Водене оспице преносе се непосредним контактом са зараженим особама. Симптоми су најчешће повишена температура те појава карактеристичног осипа. Особе које имају водене оспице најзаразније су за околину један дан прије појаве симптома ове болести, односно 6 до 10 дана након избијања болести.

Што се тиче терапије, можемо рећи оно прије свега највбитнији су ти антипиретици, као што је парацетамол, добра рехидрација, хистаминици", каже докторица породичне медицине Данијела Петош.

Компликације се углавном дешавају код особа старије животне доби који већ имају неку хроничну болест као што су болести срца или дијабетес и такви случајеви углавном захтијевају хоспитализацију.