latinica  ћирилица
28/11/2016 |  17:11 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Пут до потомства – шта кад природа закаже?(ВИДЕО)

Према процјенама, у Републици Српској 16 одсто брачних парова има проблем са стерилитетом. Број оних који се суочавају са овим проблемом је из године у годину све већи.
Вантјелесна оплодња - Фото: РТРС
Вантјелесна оплодњаФото: РТРС

У циљу ријешавања овог проблема и помоћи брачним паровима да остваре највећу жељу, Република Српска се 2007. године придружила већини развијених европских земаља које сносе трошкове процедуре и терапија вантјелесне оплодње, а из буџета Фонда за здравствено осигурање финансирају се два поступка. 

Након 10 година чекања, Марко и Дора стигли су у дом Оро из Зворника. Данас имају три године, али и брата Ђорђа, зачетог природним путем.

"Живот без дјеце који је трајао десет година и ових последњих 3 године како су они у нашем животу, вјерујте као да смо се поново родили.  Тек тад човјек схвати да је једино за шта живи и једина сврха живота су ти наши мали потомци", каже Николина Бошковић Оро из Зворника.

Да ће се жртва и чекање исплатити, знали су и Жижовићи из Рогатице. Након осам година, захваљујући вантјелесној оплодњи, у њихов дом стигле су тројке - Теодор, Анастасија и Миа.

"Свесрдна помоћ Републике Српске у овом домену у односу на сигурно највећа и најбољи показатељ колико се уствари даје подршка младим брачним паровима", рекао је Дарко Жижовић из Рогатице.

Оваквој се причи и бар једној бебици, надају и Башићи. Један су од четири пара из Зворника којима ће трошкове једне процедуре вантјелесне оплодње финансирати Град са по 5 хиљада марака.

"Наша борба је добрих 5-6 година, али настављамо и даље. И мишљења сам да онај ко не почне, неће ни завршити", говори Миле Башић.

"Свима онима који имају исти или сличан проблем поручујем да наставе своју борбу јер на је нажалост на овим просторима све мање", ријечи су градоначелника Зворника Зорана Стевановића.

Једна процедура вантјелесне оплодње кошта око 6.000 марака. Фонд здравствене заштите Српске од 2007. финансира први покушај, а од 2011. године други. До сада је одобрено више од 3.000 захтјева.

"Министарство здравља и социјалне заштите Српске залаже се за увођење и трећег поступка вантјелесне оплодње, да се то финансира путем Фонда здравственог осигурања и видјећемо какве су могућности да се то и оствари", изјавила је Јелена Вујић из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Захваљујући овом пројекту, Српска у последњих 10 година богатија за 600 малишана.