latinica  ћирилица
28/11/2016 |  18:26 ⇒ 29/11/2016 | 07:34 | Аутор: РТРС

Апелације из Српске још на чекању у Уставном суду БиХ (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ највјероватније у овој години неће разматрати апелације посланика Парламента Српске за оцјену уставности свих закона и одлука Парламента Федерације БиХ од његовог конституисања послије избора 2014. године, као ни Закон о проглашењу 1. марта Даном независности БиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Када ће то учинити, није познато, рекао је Срни регистрар Уставног суда БиХ, Звонко Мијан.

С друге стране, предсједник, Милорад Додик, најавио је да ће приоритет Српске у наредном периоду бити доношење Закона о Уставном суду БиХ и да у БиХ не смије да буде више никаквих одлучивања док се не одлучи о овој институцији. 

Закон о Уставном суду БиХ питање је по којем предсједник, Милорад Додик, очекује подршку свих странака у Српској. Управо то биће кључна тема најављеног састанка политичких лидера, од којег се очекује да се опозиција коначно почне понашати корисно за Републику.

- У БиХ не смије да буде више никаквих одлучивања док се не одличи о Уставном суду. Уствани суд је једно декадентно мјесто у којем се ради под плаштом неке велике приче и најмештених амбасадора, који говоре како је то правилно, а то сигурно не би трпили у својој земљи - изјавио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Будућност ће показати какав ће став Република Српска заузети по питању Уставног суда БиХ, сагласни су предсједник и потпредсједник Парламента Српске.

- То још једном говори о дволичности тог Суда, разматра оно што они сматрају да треба, не држе се права и законских обавеза. Онда се чуде зашто је незадовољство у Републици Српској - рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

- Ја ту иницијативу подржавам јер сматрам да је то у складу са Уставом, овлаштењима и задацима предсједника Републике и сматрам да би било лицемјерно да било ко такву иницијативу одбије - навео је Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

Босни и Херцеговини странци нису потребни, а посебно не у Уставном суду БиХ – тврди и министар безбједности БиХ, Драган Мектић..

 - Овдје, у БиХ, морамо се искључиво ослонити на себе, између себе и радити у корист себе - рекао је Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

БиХ је земља у којој је владавина права, попут судија, страна. За данас саслушаног предсједника Странке напредна Српска, Адама Шукала, у вези организације референдума о Дану Српске, Уставни суд БиХ класични је примјер оружја политичара.

- Што се тиче самог Закона у Уставном суду БиХ, он је неопходан из цивилизацијских разлога јер просто дејтонска БиХ и споразум није уредио то питање - рекао је Адам Шукало, предсједник Странке напредна Српска.

Јединственог политичког става у Српској још нема, а тешко ће га и бити јер о потенцијалном састанку ни у опозицији немају јединствен став. Док СДС-ов Драган Мектић тврди да је спреман састати се са Додиком у интересу Српске, лидер ПДП-а Бранислав Бореновић, јуче је потврдио да састанак још не види као опцију.