latinica  ћирилица
28/11/2016 |  18:28 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Мектић и Касиповић о условима за напуштање "сиве листе" (ВИДЕО)

БиХ до краја године мора да ријеши три проблема, уколико жели да сиђе са "сиве листе" ФАТФ-а и Манивала и избјегне да доспије на "црну" листу – да Република Српска донесе нови Кривични закон, да БиХ направи јавни регистар невладиних организација и да Федерација усвоји Закон о вриједносним папирима.
Касиповић - Мектић - Фото: РТРС
Касиповић - МектићФото: РТРС

Како ријешити све три препреке до краја године, да банке и грађани не би доспјели у неповољан положај, разматрали су министар правде Српске Антон Касиповић и министар безбједности БиХ Драган Мектић. И Касиповић о Мектић су оптимисти о овом питању. 

Прва препрека која би ускоро могла бити прескочена, јесте Кривични закон Републике Српске. Нацрт је готов, рекао је министар правде, Антон Касиповић, али у Скупштину неће ући до краја године.

Само стављање закона у процедуру, сматра Касиповић, требало би да међународним организацијама покаже да се на томе озбиљно ради.

"У наредних 15ак дана тај текст ће усвојити Влада Републике Српске и увјерен сам да ће то бити одговор на изазов који пред нама стоји. 17 закона до краја године са задовољством могу рећи да то нуди рјешења", изјавио је министар правде РС Антон Касиповић.

До краја сљедеће седмице, каже Драган Мектић, требало би да се састану ИТ стручњаци, који ће радити на рјешавању проблема листе невладиних организација. Министри су се оквирно договорили да ће ентитетске надлежности у овој области бити испоштоване.

"Ми морамо имати јасан и транспарентан увид у НВО сектор и разговарали смо како да то направимо. То је услов из акционог плана, други који нисмо реализовали и мислим да смо на трагу најбољег рјешења", напомиње министар безбједности БиХ.

У току сљедеће седмице Мектић би требало да, као шеф радне групе Савјета министара која координише испуњавање услова акционог плана, буде информисан када би могао да буде испуњен и посљедњи услов – Федерални Закон о вриједносним папирима.

Због кризе у тамошњем Парламенту, већ дуго се чека на усвајање, али Мектић сматра да ће сви услови бити ријешени у року – до краја године.