latinica  ћирилица
28/11/2016 |  19:15 | Аутор: РТРС

Барселонa- Ухапшена кријумчари људима из БиХ и Хрватске

Шпанска полиција ухапсила је у Барселони 16 чланова банде из БиХ који су кријумчарили људима, женама и дјецом и присиљавали их на пљачку, углавном у туристичким мјестима Шпаније, југа Француске и у Италији.
Шпанска полиција (Фото: epa/Robin Townsend) -
Шпанска полиција (Фото: epa/Robin Townsend)

"Клан Бошњакиња", организација састављена од неколико породица, трговала је младим женама и малољетницама, размјењујући их за око 5.000 евра.

Мадридска полиција наводим да су агенти пронашли девет малољетница, "нешколованих и у жалосним хигијенским и здравственим условима". Оне су прокријумчарене из БиХ помоћу лажних докумената, а у Шпанији су џепариле у метроу и фреквентним мјестима гдје је пуно туриста.

Неке од жена су одводили на југ Француске и у Италију гдје су могли да остваре већу добит купујући и продајући жене у ту сврху.

Полиција напомиње да је банда била успостављена по патријархалној основи, односно на врху је био мушкарац који је заповиједао. Њему су били подређене двије групе, једна састављена од мушкараца, а друга од жена.

Мушкарци су пљачкали аутомобиле, а жене су надзирале малољетнице обучавајући их како да џепаре.

Малољетнице су углавном "оперисале" у раним јутарњим сатима у туристичким зонама, а сав плијен би давале организацији.

Према полицијском саопштењу, у подземној железници су дјеловале кооридинирано с подијељеним улогама тако што би се двије жене примакле жртви стварајући привид гужве док би јој трећа крала новчаник, мобилни телефон и друге вриједности. Она би након тога у пролазу предала плијен другој жени, која би га предавала шефу банде, који је одређивао колико сваки дан морају донијети.

Агенти су приликом хапшења у двјема кућама пронашли бројне лажне документе, 5.000 евра у готовини, а откривена су и два аутомобила.

Ел Мундо, позивајући се на извор у полицији, пише да је један од шефова Хасим Сејдић (44), који се овиме бавио од 2000. године у различитим европским градовима. Он је био на челу клана који је с осталим клановима, односно породицама размјењивао жене за пљачку. Сејдић је ухапшен у Барселони 14. новембра, заједно са супругом и сином и од тада, они су у притвору.

Приведени су и Демила Губић и Фадо Губић. Агенти сумњају да је трговано са шеснаест жртава, од беба до 17-годишњакиња, наводи Ел Мундо.

Сејдић је неколико малољетника купио поред Рима, у ромском насељу, а у Барселону су превезени редовним трајектним линијама. Купљене су од породице поријеклом из Хрватске, Македоније и БиХ, чија дјеца живе у екстремном сиромаштву.

Посљедњих мјесеци је у Шпанији је ухапшено више жена с хрватским пасошима приликом пљачки станова и кућа.

Неименовани извор из суда у Мадриду рекао је да је раније више група истог поријекла крало по земљи и да су и раније оптужене биле Ромкиње, поријеклом из БиХ.

Извор: Танјуг