latinica  ћирилица
28/11/2016 |  19:49 | Аутор: РТРС

Састанак чланица ОПЕК-а и Русије у Бечу, нестабилност на тржишту нафте

Скептицизам у погледу могућности Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) да на данашњем интерном састанку постигну договор о ограничавању производње тог енергента, повећао је нестабилност на међународним тржиштима нафте.

Тренутно се “брент“ нафтом тргује по цијени од 47,40 долара, што је нешто нижа цијена него у петак.

У фокусу инвеститора је данашњи састанак чланица ОПЕК-а са земљама произвођачима који нису чланови нафтног картела, укључујући Русију.

Претходно ће чланице ОПЕК-а данас у Бечу имати интерни састанак. Како преноси Wall Street Journal, Саудијци желе да имају јасну ситуацију прије састанка са Русијом и другим произвођачима.

Саудијска Арабија је у петак најавила да неће присуствовати данашњем састанку.
По мишљењу аналитичара, Саудијска Арабија жели да изврши притисак на Иран и Ирак да замрзну своју производњу. Ове двије земље се сматрају главним препрекама за постизање договора о стабилизацији тржишта нафте. Ирански министар за нафту у суботу је изјавио да његова земља још увијек није спремна и да се нада да ће бити изузета из договора о замрзавању производње.

Либија је током викенда у потпуности одбацила учешће у било каквом договору у оквиру ОПЕК-а о смањењу или ограничавању производње нафте. Либијски званичник Мустафа Саналла је рекао да је “економска ситуација у земљи сувише крхка и да Либија у догледној будућности не може учествовати у било каквим договорима о смањењу производње“.

Упркос свему, саудијски министар за енергетику Калид ал-Фалих је у недјељу изразио увјерење да ће се глобална тражња за нафтом опоравити наредне године и да ће се цијене стабилизовати, чак и ако ОПЕК не среже производњу.

Извор:Агенције