latinica  ћирилица
29/11/2016 |  10:28 ⇒ 19:30 | Аутор: РТРС

Социјални партнери и даље без договора о општем колективном уговору (ВИДЕО)

Преговарачки тимови Савеза синдиката РС, Удружења послодаваца и Владе РС ни данас нису постигли договор о Општем колективном уговору.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Данас је разговарано о дужини годишњих одмора и регресу. Ни око једног питања није постигнут договор.

Савез синдиката је предложио да и у новом колективном уговору радници на сваке три године стажа добију по један дан годишњег одмора, док је приједлог послодаваца да то буде на сваких пет година.

Потпредсједник Владе РС Антон Касиповић рекао је да је приједлог Владе био да се додатни дан годишњег одмора добије након сваке четврте године стажа, али ни тај приједлог није добио подршку социјалних партнера.

Када је ријеч о регресу, ни данас није било договора како ће ова ставка да буде уврштена у колективни уговор, уз примједбу послодаваца да они не могу да прихвате обавезе које касније не могу да испуне.

Послодавци, синдикат и представници Владе већ су се састајали неколико пута, али нису успјели да приближе ставове.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић раније је рекао да се нада да ће једног дана бити постигнута сагласност у вези са општим колективним уговором, иако постоје различити приступи и ставови о том питању између Савеза синдиката и Уније удружења послодаваца Српске.