latinica  ћирилица
29/11/2016 |  15:09 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

Уређивали црквену порту па пронашли стари бунар

Непланирано, као неочекивани дар од Свевишњег, порта Цркве Покрова Пресвете Богородице у Шековићима имаће ускоро још један пригодан садржај - бунар са питком водом, који ће служити народу да на том мјесту застане, утоли жеђ за врелих љетних дана и помоли се Богу.
Шековићи - откривен бунар у порти цркве - Фото: СРНА
Шековићи - откривен бунар у порти црквеФото: СРНА

Бунар је случајно откривен приликом недавног уређења црквене порте, када су мајстори, градећи стазе око храма, испод наслага земље пронашли камену плочу под којом се појавио бунар.

Свештеник шековићког храма, протонамјесник ставрофор Драган Томић рекао је Срни да се не зна тачно када је на том мјесту пронађена вода и изграђен бунар, али да постоје вјеровања да је то било у периоду с почетка 19. вијека.

"По предању, ту гдје је након овог рата изграђена Црква Покрова Пресвете Богородице, некада је била кућа свештеника Саве Савића, а поред куће бунар. У то вријеме није могао свако ни да га има, већ само јаки домаћини, чувени људи, који су се трудили да у свом дворишту имају добру воду. Али, није то само користила свештеничка породица, већ, како чујем од људи, то је била једина бунарска вода на коју је народ долазио, сипао је и одавде носио", каже свештеник Томић.

Бунар ће бити уређен на старински начин, од камена, а поред њега биће изграђена и камена чесма на коју ће бити доведена бунарска вода.

"Убудуће ћемо на Богојављење, сваки пут, када будемо освештавали црквену водицу, да освештавамо и воду из бунара. Јер грехота је да се то мјесто на којој је воду Бог дао, не уреди како доликује и да се не слави тај дар", истиче свештеник Томић.

Радове обавља мајстор каменорезац Братимир Бабић Баја, поријеклом из села Победарје код Шековића. Годинама је већ у Црној Гори, гдје за тамошње газде, како каже, гради куће, фонтане, камине, капије и роштиље...

"Осјећам неко задовољство и част да могу нешто и овдје да допринесем, за нашу општину и цркву", рекао је Бабић.

Извор: СРНА