latinica  ћирилица
29/11/2016 |  16:10 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Решић: Радити на програмима за изразито неразвијене општине (ВИДЕО)

Начелнице општина Ново Горажде, Источни Дрвар, Језеро и Калиновик данас су ресорној министарки Лејли Решић представиле стање у локалним заједницама, гдје су недавно преузеле дужност начелница.
Лејла Решић на састанку - Фото: РТРС
Лејла Решић на састанкуФото: РТРС

Разговарале су и о бројним новинама Закона о локалној самоуправи, који ове седмице ступа на снагу.

Из Владе обећање – активније ће се радити на програмима који се односи на неразвијене општине, а пажњу ће посветити и обучавању кадрова за писање пројеката који би помогли развоју оваквих локалних заједница.

Општински рачун блокиран више од годину дана, дуг пет милиона, а буџет 1.800.000, искључење струје и телефонских линија – са овако тешком ситуацијом бори се начелница општине Ново Горажде, Мила Петковић. Упркос редовним приходима од водоплавног земљишта и поврата ПДВ-а , што ће стабилизовати буџет на дуге стазе, за сада без помоћи Владе, каже, не види рјешење.

- Ми не можемо ништа да планирамо ни да почињемо да радимо без стабилизације буџета. Ја не могу ништа, поручила је Петковићева.

За овако комплексну ситуацију потребно је системско рјешење. Као и у општини Језеро, гдје буџет и није баш стабилан. На снази је судска одлука о привременом финансирању, али то, каже начелница, није главни проблем. Оно са чиме се боре јесте незапосленост.

- Код неразвијених општина проблем је неиспуњавање услова за апликацију пројеката, некад је велики проценат улога, око 20, 30% и ту је проблем, истакла је Снежана Ружичић, начелница општине Језеро.

Ипак, природни потенцијал општине може да буде основа за развој и привлачење инвеститора. Из Владе обећавају помоћ. Договорено је да од наредне године акценат буде на програмима неразвијених општина и обучавању службеника за писање пројеката.

- У изразито неразвијеним општинама где недостаје кадровске обучености и због тога не могу приступити средствима за разне пројекте. Ту смо да пружимо подршку и око примене новог закона, поручила је Лејла Решић, министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Велики су изазови пред овим малим и неразвијеним општинама, које ће у наредне четири године водити жене. На протеклим изборима у Републици Српској освојиле су шест начелничких мандата, што чини тек 5% укупне политичке сцене у БиХ.