latinica  ћирилица
29/11/2016 |  18:45 ⇒ 30/11/2016 | 07:35 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ оптужило Мектића због притиска на правосуђе (ВИДЕО)

Кулминирао је сукоб посредством медија Тужилаштва БиХ и министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Колегијум Канцеларије вршиоца дужности главног тужиоца затражио је од Високог судског и тужилачког савјета БиХ и Савјета министара БиХ заштиту независности поводом учесталих медијских иступа против те правосудне институције, министра безбједности.

Ни Мектић није остао дужан.

На ванредној прес конференцији поново је изнио салве оптужби на рад или како је рекао "нерад" бх. Тужилаштва, тврдећи да не угрожава независност, већ тражи оптужнице и пресуде за оргнаизовани криминал и корупцију.

Не тако давно, Драган Мектић хвалисао се врсном сарадњом са Тужилаштвом БиХ, за столом често сједао са, сада већ суспендованим главним бх тужиоцем Гораном Салиховићем. Заједно обећавали ударе на потенцијалне терористичке пријетње. Мектић сам – спектакуларно најављивао хапшења “крупних риба“ - за организовани криминал и корупцију. Апострофирао или негирао постојање наредби за претрес или истрагу, што би требало да буде искључива надлежност судија и тужилаца.

А онда је министар безбједности окренуо страницу. И постао најжешћи критичар рада бх Тужилаштва. Без помоћи савјетника, није му баш познато колико параџемата има у БиХ. Ни ко је Сарајево и Зеницу смјестио на сами врх европске листе регрутних центара за терористе, кад они како тврди, у БиХ и не постоје.

Али зна министар безбједности, у којем предмету су тужиоци доказе прикупљали незаконито, или који тужилац је задужен за одређену истрагу.

И све то дијелио је с јавношћу протеклих седмица. Када је Тужилаштво затражило заштиту, како кажу независности институције и тужилаца, Мектић је сазвао ванредну прес конференцију.

- Па они позивају, главна тужитељица позива тужиоце и пита јесте ли били у задњих 10 дана са министром Мектићем. Ако каже да је био,  каже, ви заједно с њим радите на рушењу Тужилаштва. Па шта ја да срушим, кад се урушило тамо све, поручио је Мектић.

 Нерад, распад система, самовоља, дилови са политичким елитама, контраобавјештајни послови, само су дио наново изречених квалификација на рачун правосуђа, првенствено Тужилаштва и Високог судског и тужилачког савјета. Као грађанин, има право на критику. Као министар безбједности, право на реакцију у границама своје надлежности. Али, границе је прешао, одговарају из ВСТС-а.

- Улазити у поједину фазу неког предмета или истраге и рећи нису докази били довољно одрађени, то не може. То не може. Он је ушао дебело у надлежност која није његова, нагласила је Ружица Јукић, потпредсједница ВСТС-а.

ВСТС је наложио Етичкој комисији да, до сутра прегледа све медијске изјаве министра безбједности. Након тога одлучиће, у којем обиму Мектић јесте или није угрозио независност правосуђа.

- Свако коментарисање текућих предмета у било којој правосудној институцији у овом случају се ради о Тужилаштву БиХ дефинитивно значи притисак на правосуђе и ја ћу сутра имати такав став, поручио је Милан Тегелтија, предсједник ВСТС.

Да ли ће реаговати и прозвани Савјет министара, сврстати се на једну или другу страну? Или прећутно одобрити непримјерени медијски рат? Како год, “врховни тумач“ стања у правосуђу БиХ, данас као уосталом и раније, није само критиковао! Једину свијетлу тачку пронашао је у Кантоналном тужилаштву и тамошњој тужитељки Далиди Бурзић. Истом оном тужилаштву у којем, примјера ради, деценијама прашину скупљају предмети сарајевских политичких убистава попут случаја Леутар и Угљен. Или злочина ратне терористичке јединице Шеве. И истој оној тужитељки, за коју сарајевски медији спекулишу да је Мектићев фаворит за насљедника Горана Салиховића.