latinica  ћирилица
30/11/2016 |  08:40 | Аутор: РТРС

Намирнице које помажу да избјегнете надутост

Ако сте надути и имате грчеве, умјесто покушаја елиминисања узрока проблема пробајте да унесете у организам намирнице које ће вам помоћи да се осјећате боље.
Илустрација (Foto: Thinkstock) -
Илустрација (Foto: Thinkstock)

Гидо Мејз, клинички травар, објашњава да разлог може бити недостатак важних намирница у нашој исхрани и да се због тога то може ријешити додавањем намирница које помажу у спречавању надутости и грчева.

- Снажан мирис биља помоћиће вам да контролишете мучнине, гасове, грчеве, па чак и синдром иритабилног цријева - каже Мејз.

Ово је кратка листа намирница и биља које ће вам помоћи да се ријешите невоља са пробавом на природан начин. А захваљујући њиховом утицају на све аспекте здравља немојте се изненадити ако вам се побољша метаболизам и кожа постане љепша.

Мента

- Није случајно то што је мента и даље популарна након вечере - каже Мејз који савјетује чај од менте (топли или хладни) који ће помоћи ослобађању грчева и отклонити осјећај надутости.

Ђумбир

Коријен ђумбира познат је као најбољи природни лијек за мучнину. Мејз савјетује да свјеже изрендан коријен ђумбира додате у чај или топлу воду.

- Одличан је за путовања и помоћи ће вашој пробави - каже Мејз.

Сјеме коморача

Само мали прстохват ових сјеменки ублажиће гасове и надутост.

Ако патите од хроничне надутости Мејз савјетује да користите уље ове сјеменке.

Јабуково сирће

Ефекти јабуковог сирћета су бројни, а један од највећих је то што помаже сузбијању проблема пробаве, јер помаже да желучана киселина оде тамо гдје и припада. Мејз објашањава да је сирће пуно здравих бактерија које су од суштинског значаја за равнотежу стомака и беспријекорну пробаву.

Извор: Агенције