latinica  ћирилица
30/11/2016 |  13:43 | Аутор: РТРС

Хиљаде људи се окупиле испред катедрале и на стадиону у Шапеку

Више хиљада људи окупило се данас испред катедрале и на стадиону у Шапеку како би одало почаст погинулима у авионској несрећи.
Навијачи одају пошту на стадиону - Фото: РТС
Навијачи одају пошту на стадионуФото: РТС

Авион са 77 особа срушио се јуче у Колумбији, погинула је 71 особа, међу којима и 19 чланова бразилског Фудбалског клуба Шапекоенсеа, који су путовали на утакмицу финала Купа Судамерикана против Атлетико Насионала у Медељину.

Према званичним информацијама, шест особа је преживјело, од којих су тројица фудбалери.

"Губитак, на тако трагичан начин, потпуно је уништио наш град и свакога од нас", рекла је Карла Вилембрини испред Катедрале Светог Антонија, обучена у зелени дрес Фудбалског клуба Шапекоенсеа.

Шапекоенсе је имао најбољу сезону у четрдесеттрогодишњој историји клуба, а играчи су самим пласманом у финале другог по квалитету такмичења у Јужној Америци ушли у легенду.

"Град је тих. Људи ће заиста схватити шта се догодило тек када тијела погинулих почну да стижу", сматра бизнисмен Сесилио Ханс.

На друштвеним мрежама се понављају фотографије и видео снимци насмијаних фудбалера уочи полијетања авиона за Колумбију. Од фудбалера су преживјели голман Џексон Фолман, одбрамбени играч Нето и везиста Алан Рушел.

Свјетски медији подсјећају на изјаву тренера Каја Жуниора, послије пласмана у финале: "Да умрем данас, бићу срећан".

Његов син Матеус Сароли је избјегао несрећу пошто је заборавио пасош, а у авиону није било ни Аргентинца Алехандра Мартинучија, који се повриједио током једне од утакмица.

"Осјећам дубоку тугу. Једино што могу да тражим је да се молите за моје саиграче који су били у авиону", рекао Мартинучи аргентинском радију Ла Ред.

Међу погинулима је и 20 спортских новинара. Предсједник Бразила Мишел Темер прогласио је тродневну жалост, док је легендарни фудбалер Пеле несрећу назвао "трагичним губитком".

"Сан није готов. Борићемо се, али сада је вријеме да се побринемо за породице погинулих", рекао је један од челника Шапекоенсеа.

Атлетико насионал је затражио да се трофеј Купа Судамерикана додјели Шапекоенсеу, а бразилски клубови су понудили своје играче Шапекоенсеу за наредну годину и затражили од водећих људи који воде фудбал да омогуће том клубу у наредне три године гарантовано мјесто у елити, без обзира на резултате.

Бројни свјетски клубови су јуче прије утакмица и тренинга својих екипа одржали на терену минут ћутања, а од погинулих су се путем друштвених мрежа опростили бивши и садашњи фудбалери.

Отац преживјелог голмана: Бог је сачувао мог сина

Отац једног од тројице преживјелих фудбалера Шапекоенсеа у авионској несрећи, рекао је да је Бог спасио његовог сина скоро сигурне смрти.

Резервни голман Џексон Фолман, коме је ампутирана нога, један је од преживјелих.

"Шансе да преживите пад авиона су практично непостојеће. То што је мој син један од преживјелих је чудо од Бога", рекао је голманов отац Пауло Фолман.

Он је додао да породица још није разговарала са Џексоном, нити је добила информације о његовом здравственом стању. Рекао је и да очекује да ће за дан или два отпутовати у Колумбију.

Болница у Колумбији је саопштила да је Џексону Фолману ампутирана десна нога, али да је он у стабилном стању.

Извор: РТС