latinica  ћирилица
30/11/2016 |  14:44 | Аутор: РТРС

Зашто је пјешачење корисно за здравље?

Истраживање на Бингамтон универзитету у Њујорку открива да умјерено интензивно ходање побољшава кардиоваскуларне факторе ризика у кратком року.
Ходање - Фото: Getty Images
ХодањеФото: Getty Images

“Знамо да је шетање одлична форма вјежбања, али су истраживања подијељена о томе колико је шетање успјешно у промјени холестерола, тежине и крвног притиска“, рекла је Памела Стјуартб Фас, декан и професор на Бингамтону.

Гасова је предводила студенткињу докторских студија, Елизабет Мариђлијано, док су спроводиле студију на групи од 70 жена. Оне су учествовале у добровољном програму заједничке шетње. Учесницама је дат програмабилни бројач за сате проведене у шетњи, у периоду од 10 недјеља, и требало је да имају бар 150 минута недјељно брзог ходања. На њима су урађени тестови прије почетка шетања, а интернет-алат за процјену ризика је коришћен да открије ризик од срчаног удара, у року од 10 недјеља.

Након пет недјеља, учеснице су говориле о здрављу свог срца, и тада су узети подаци са бројача корака. Њима је понуђен и изазов с циљем да повећају аеробне способности, а који је подразумјевао повећање њихових дневних корака, за најмање 10 одсто.

На крају им је измјерена тежина, БМИ, крвни притисак и холестерол, а морале су и да одговоре на питања о њиховој физичкој активности, личним карактеристикама, избору хране и понашању у протеклих 10 недјеља.

Резултати су потврдили почетне хипотезе тима истраживача, да ходање може да побољша кардиоваскуларне факторе ризика у кратком временском периоду.

Извор: Б92