latinica  ћирилица
30/11/2016 |  16:00 ⇒ 16:13 | Аутор: РТРС

Амбасада САД донира ВМА 80.000 долара вриједну опрему за превенцију ХИВ

Амерички амбасадор у Београду Кајл Скот посјетиће сутра Војномедицинску академију (ВМА) и најавити донацију опреме за сузбијање ХИВ у вриједности 80.000 долара, у оквиру глобалног програма Владе САД у циљу подизања свијести о том вирусу и јачања капацитета за превенцију, његу и лијечење.
Војномедицинска академија (ВМА) (Фото: vma.mod.gov.rs) -
Војномедицинска академија (ВМА) (Фото: vma.mod.gov.rs)

Донација се састоји од модерне опреме за лабораторијско тестирање крви, ткива и органа, као и едукативних летака, постера, лаптопова, пројектора и опреме за личну заштиту, саопштила је Амбасада САД у Србији.

Ове године се обиљежава десетогодишњица Програма за превенцију ХИВ/АИДС Министарства одбране САД, а Министарство одбране Србије и ВМА су кроз овај програм од 2006. до данас, кроз донације примили опрему у вриједности већој од 990.000 долара.

Како је наведено, помоћ је усмјерена на развој лабораторија за дијагностику и тестирање на ХИВ, обуци медицинског особља и куповини опреме потребне за примарну превенцију.

"Овом донацијом се потврђује посвећеност Амбасаде САД и Министарства одбране САД подршци Војске Србије и српском друштву у цјелини на пољу јавног здравља", саопштила је амбасада.

Извор: Блиц