latinica  ћирилица
01/12/2016 |  07:47 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Конституисање скупштине у Сребреници-хоће ли Бошњаци бити дио већине?

У Сребреници ће данас бити одржана конститутивна сједница Скупштине општине.
Општина Сребреница - Фото: СРНА
Општина СребреницаФото: СРНА

На почетку засједања планирано је да се, у складу са новим Законом о локалној управи и самоуправи Републике Српске, предочи документ са овјереним потписима свих одборника који су прихватили учешће у формирању и раду скупштинске већине.

Планирано је да на сједници буду верификовани мандати новоизабраних одборника, који ће положити заклетву и потписати свечану изјаву о поштовању етичког кодекса.

Осим конституисања Скупштине, на дневном реду сједнице је разрјешење досадашњих одборника, општинских функционера и именованих руководилаца са дужности, те избор предсједника и потпредсједника Скупштине општине и замјеника начелника општине Сребреница.

Предвиђено је именовање вршиоца дужности секретара Скупштине општине те разрјешење начелника одјељења и именовање вршилаца дужности начелника општинских одјељења, као и избор комисија за избор и именовање, за Статут и прописе и буџет и финансије.

Предсједник сребреничког СНСД-а Радомир Павловић истиче да је између странака које чине скупштинску већину у начелу договорена и расподјела функција на локалном нивоу, како у општини тако и у предузећима и установама чији је оснивач општина.

У новом скупштинском сазиву у Сребреници је пет одборника из СНСД-а, седам из Савеза СДА-СББ-Странка за БиХ, по два одборника су из СДС-а, ДНС-а, СДП БиХ, и по један из ПДП-а, Покрета за преокрет и СРС-"Српска у сигурне руке".

У сребреничкој СДА дошло је до раскола због пет одборника незадовољних изборним поразом Савеза СДА-СББ-Странка за БиХ и они су у отвореном писму достављеном медијима осудили рад и поступке предсједника општинског одбора СДА у овом мјесту Хамдију Фејзића и улазак СДА у скупштинску већину сребреничке општине, називајући то издајом Бошњака.

Та група одборника не може да се помири са изборним резултатима и чињеницом да први пут након 1999. године већину у сребреничком парламенту имају Срби.

Скупштину ове општине чини 21 одборник од којих је 12 Срба и девет Бошњака.

За начелника општине изабран је заједнички кандидат свих српских странака Младен Грујичић из СНСД-а и то је први начелник ове општине из реда српског народа. Грујичић је јуче рекао да је добио позив да присуствује 65. молитвеном доручку код новоизабраног предсједника САД Доналда Трампа.