latinica  ћирилица
01/12/2016 |  08:53 | Аутор: РТРС

Колумбија: Одговорити зашто је авион остао без горива

Колумбијски званичници су саопштили да је све више доказа да се авион, који је пао у централним дијеловима земље са путницима међу којима је био и бразилски фудбалски тим, срушио јер је остао без горива и да сада истрага треба да разјасни зашто се то догодило.
Пад колумбијског авиона - Фото: AP
Пад колумбијског авионаФото: AP

Шеф цивилне авијације Алфредо Боканегра је рекао да прелиминарна истрага показује да у авиону у тренутку удара није било горива, пренио је Би-Би-Си.

"Истрага сада треба да разјасни зашто се то догодило", рекао је он на конференцији за новинаре.

То потврђује наводе пилота авиона, како је забиљежено на снимку разговора са контролом летења, да је остао без горива прије кобног пада у Андима.

У авиону је било 77 људи - 71 особа је погинула, шест је преживјело.

Званичник цивилне авијације Фреди Боњила је рекао да, по правилу, авион мора да има у резерви горива које је довољно за додатних 30 минута лета како би у случају опасности могао да стигне до алтернативног аеродрома.

Он је истакао да у овом случају, то није било тако.

У, на моменте, хаотичном снимку контроле летења, може се чути како пилот прије него што је авион пао понавља захтјев да слети због "потпуног отказивања електронике и нестанка горива".

Чује се и како му контролорка летења даје инструкције док авион губи брзину и висину на око осам миља удаљености од аеродрома Медељин.

Снимак, који је процурио у неколико медија у Колумбији, изгледа потврђује верзију преживјеле стјуардесе и пилота који је летоо у близини и који је чуо очајничке позиве на помоћ пилота авиона.

То, као и чињеница да авион није експлодирао приликом ударца у земљу, указују да је узрок пада био нестанак горива.

Ројтерс наводи да је авион у власништву бившег љевичарског венецуеланског политичара и бизнисмена, док је оператер мала боливијска компанија "Ламиа" специјализована за превоз фудбалских екипа.

Ово је био једини исправан од три авиона који посједује та компанија.

Извор: Танјуг