latinica  ћирилица
01/12/2016 |  09:17 ⇒ 09:22 | Аутор: РТРС

Колумбијски Конгрес одобрио мировни споразум са побуњеничком групом ФАРК

Колумбијски Конгрес одобрио је нови мировни споразум са побуњеничком групом ФАРК упркос примједбама бившег предсједника и садашњег сенатора Алвара Урибеа, који сматра да је договор сувише благ према побуњеницима који су се борили против власти 52 године.

Споразум је одобрен у доњем дому парламента са 130 гласова "за" и ниједним против дан након што га је Сенат потврдио са 75 гласова "за" и ниједним против.

Чланови Урибеовог Демократског центра напустили су оба дома парламента уочи почетка гласања.

Ратификацијом споразума почиње шестомјесечни период током којег 7.000 припадника ФАРК-а треба да положе оружје и формирају политичку странку.

Предсједник Хуан Мануел Сантос и лидер побуњеника Родриго Лондоњо потписали су ревидирани споразум прошле седмице, након што је прва верзија документа одбачена на референдуму.

Сантос, који је добио Нобелову награду за мир у октобру, жели да договор буде што прије спроведен да би се очувао осјетљиви прекид ватре.

Урибеове присталице сматрају да споразум садржи превише уступака Револуционарним оружанм снагама Колумбије и да шаље попустиљиву поруку осталим оружаним групама.

Влада Колумбије и ФАРК преговарали су четири године на Куби ради окончања најдужег конфликта у овом региону, у којем је погинуло више од 220.000 људи, док су милиони Колумбијаца расељени.

Извор: СРНА