latinica  ћирилица
01/12/2016 |  09:32 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

Кијев почео ракетне пробе код Крима, руска флота у приправности

Почела су дводневна тестирања ракета у јужном дијелу Украјине, у близини Крима. Као одговор на то, ратни бродови руске Црноморске флоте су заузели положаје код западне обале Крима како би помогли да се ојача ваздушна одбрана полуострва.
Ракете (Фото:AP Photo/ Andrew Kanyshchev) -
Ракете (Фото:AP Photo/ Andrew Kanyshchev)

Ракетна тестирања Украјине разгнијевила су Русију, која је своје ваздухопловне снаге ставила у висок степен борбене готовости, наводи Ројтерс.

Министарство одбране у Москви саопштило је да ће Русија одговорити на украјинске војне вјежбе тако што ће оборити све ракете које се нађу у зони летова изнад Симферопоља и Одесе, јавља Спутњик.

То је најавио и портпарол Кремља Дмитриј Песков, речима да ће такве мере бити предузете уколико се процени да постоји опасност од тих ракета.

"Војни бродови Црноморске флоте заузели су положаје у близини западне обале Крима током планираних украјинских ракетних тестирања од 1. до 2. децембра", рекао је војни извор на Криму агенцији РИА Новости.

Он је додао да су бродске јединице ваздушне одбране у појачаној приправности и да је њихова опрема дизајнирана прије свега за обарање тешких антибродских и крстарећих ракета.

"Заједно са јединицама ваздушне одбране базираним на копну на Криму, бродови формирају практично непробојан штит од непријатељских ракета", истакао је исти војни извор.

Украјински војни званичник Владимир Крижановски рекао је за украјинску ТВ 112 да су вежбе почеле и да све тече глатко, те да се тестови изводе у складу са међународним правом, најмање 30 километара од кримског ваздушног простора, преноси Ројтерс.

"Стога би било погрешно замјерати се Украјини", закључио је Крижановски.

Неименовани извор кримских војних структура је јуче рекао да су руске снаге ваздушне одбране на Криму стављене у високи степен борбене готовости због лансирања украјинских ракета у Црном мору.

"Украјинске вјежбе ракетног лансирања представљају врсту промотивног потеза усмјереног ка стварању напете ситуације, али војска у сваком случају то види као реалну и потенцијалну пријетњу, те су стога руске снаге ваздушне одбране на Криму стављене у високу приправност", навео је исти извор, преноси Тас.

То се, према његовим ријечима, односи не само на ваздухопловне снаге које су базиране на копну већ и на оне које су везане за бродове, јер су, како је објаснио, бродови Црноморске флоте самоодрживе борбене јединице за сузбијање било каквих пријетњи.

Извор: Танјуг