latinica  ћирилица
01/12/2016 |  10:18 ⇒ 16:25 | Аутор: РТРС

Влада Српске утврдила Нацрт закона о заштити лица која пријављују корупцију

Влада Републике Српске данас ће у Бањалуци разматрати Нацрт закона о заштити лица која пријављују корупцију.
Сједница Владе РС -
Сједница Владе РС

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о заштити лица која пријављују корупцију. Овим законом уређује се заштита лица која пријављују корупцију, поступак пријаве корупције, обавезе поступања одговорног лица и надлежних органа у погледу пријаве и заштите лица која пријављују корупцију и друга питања која су од значаја за заштиту лица која пријављују корупцију.

Предвиђена су два система заштите лица која пријављују корупцију и то систем интерне заштите од одговорног лица које руководи субјектом у вези са чијом дјелатношћу је извршена корупција и систем екстерне заштите код суда. При томе, лице чија се права штите одредбама овог закона има право да изабере да ли ће тражити интерну или екстерну заштиту. У сваком случају, да би лице које је пријавило корупцију, уживало заштиту, мора да пријаву изврши у доброј намјери, те да учини вјероватним да је чињење или нечињење, који су означени као штетна посљедица, узрочно-посљедично у вези са корупцијом или радњом пријаве корупције. С друге стране, тужено одговорно лице је обавезно да докаже објективну оправданост чињења или нечињења који су у тужби означени као штетна посљедица.

Такође, прописана је могућност да суд, у изузетно оправданим случајевима, изрекне мјере обезбјеђења којим се штите права пријавиоца, уколико су неопходне да би се спријечило угрожавање егзистенције, отклонила опасност од наступања ненадокнадиве штете или спријечио мобинг. Овим законом предвиђа се и аштита не само лица која пријављују корупцију него и са њима повезаних лица и других лица која учине вјероватним да трпе штетне посљедице у вези са пријавом корупције.

Влада је донијела Уредбу о измјени и допунама Уредбе о поступку верификовања потраживања и готовинсих исплата по основу рачуна старе девизне штедње у Републици Српској.

Према овој Уредби потражиоци који нису поднијели захтјев за верификацију рачуна старе девизне штедње, захтјев могу поднијети од 15. децембра 2016. године до 28. фебруара 2018. године, а Агенција је дужна да обраду запримљених захтјева оконча најкасније до 31. јула 2018. године.

Влада не прихвата да Министарство спољне трговине и економских издаје увозно-извозне дозволе на начин како је то предвиђено Приједлогом одлуке о условима и начину провођења Конвенције о међународној трговини угроженим дивљим животињама и биљака у БиХ, јер тиме стварају претпоставке за успостављање нове организационе јединице и пренос надлежности Републике Српске у овој области.

Задужује се Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да обавјести Секретаријат ЦИТЕС Конвенције да је управни орган за провођење ЦИТЕС Конвенције у Републици Српској Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Задужене су све надлежне институције да обавјештавају Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде о постојању истих или сличних пројеката у Републици Српској или пројеката који се дјелимично односе на провођење ЦИТЕС Конвенције у којима учествују представници из Републике Српске, а проводе се на нивоу БиХ.

Влада је прихватила Информацију о дигитализацији службене евиденције из области борачко-инвалидске заштите и исту прихвата.

Циљ пројектног задатака је обједињавање постојећих евиденција и креирање јединствене електронске базе података која садржи све релевантне податке за сва лица ангажована у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске (о дужини ангажовања у рату, о околностима страдања, о статусу и правима).

Дигитализацијом ове документације и повезивањем са општинским /градским Одјељењима надлежним за послове борачко-инвалидске заштите значајно ће се скратити вријеме трајања управног поступака и побољшати контрола остваривања права.

Донесена је и Одлука о прихватању донаторских средстава Развојне банке Савјета Европе у вези са Регионалним програмом стамбеног збрињавања, чија је укупна вриједност 700.713 евра од чега 235.000 евра чине донаторска средства за подршку Министарству за избјеглице и расељена лица Републике Српске .

Донаторским средствима планирана је подршка у суфинансирању оперативних трошкова Министарства, а реализација средстава предвиђена је у периоду од 2016-2017. године.

Координацију у праћењу реализације донаторских средстава за цијелу БиХ вршиће Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, о чему је сачињен Меморандум о разумијевању.