latinica  ћирилица
01/12/2016 |  11:25 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

БЛ- Скуп о управљању економско-регионалним системима на евроазијском простору

Управљање економско-регионалним системима на евроазијском простору, тема је седмог по реду Међународног научно-практичног скупа који је отворен данас у Бањалуци.
Бања Лука: међународни скуп    (Фото:vlada.rs) -
Бања Лука: међународни скуп (Фото:vlada.rs)

На конференцији учествују представници Сибирске школе за компаративно управљање, Паневропског универзитета Апеирон, као и представници Владе Републике Српске. Отварању Међународног скупа, који ће трајати данас и сутра, присуствовао је и амбасадор Руске Федерације у БиХ, Петар Иванцов.

Иванцов је рекао је да ће ова конференција помоћи да се схвате значај и могућности економске сарадње у евроазијском простору.

"Конференција ће рјешавати практична питања и створити инфраструктуру за успостављање контаката међу економским субјектима Русије и Републике Српске. Бавиће се и рјешавањем проблема модела управљања развојем, бизнисом и сарадњом", каже Иванцов, који је захвалио руководству Српске и Академији наука и умјетности Српске на подршци конференцији.

Он је нагласио да Русија у Српској и БиХ види важног регионалног партнера на плану економских, трговачких, културних, хуманитарних, научних и других веза. "Постоје услови да се та сарадња продуби и у смислу извоза меса и млијечних производа на тржиште Русије", рекао је Иванцов.

Декан Факултета пословне економије на универзитету Апеирон Санел Јакуповић истакао је да се дводневна конференција организује заједно са Сибирском школом корпоративног управљања из Омска и уз подршку Амбасаде Русије у БиХ, те да су су организатори и Удружење "Руско-српски мост" и пословна школа из Омска "ОмГПУ".

"Значај конференције је успостављање сарадње академских институција у Српској, БиХ и Русији. Бавићемо се темама економије и регионалних интеграција на евроазијском подручју као и институционалним механизмима на плану промоције регионалног развоја геоекономске стабилности, безбједности и слично", рекао је Јакуповић.

Ректор Сибирске школе корпоративног управљања из Омска Роман Власов је рекао да на евроазијском простору има много економских проблема, а посебно на Балкану.

Скупу присуствују министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић, као и бројне истакнуте личности из области научног и јавног живота Српске, као и из Русије. Клокић је указао на вишеструк значај конференције, а посебно тај да је Република Српска препозната као плодно тло за научну расправу о актуелним темама.

"Научна, привредна и академска јавност у Српској свјесна је важности регионално-економског повезивања, промјена у глобалним политичким и економским кретањима, нових геополитичких реалности, прије свега мултиполаризма, а најважнија је перспектива добре сарадње и партнерских односа са Руском Федерацијом", нагласио је Клокић.

Клокић је захвалио ректорима Паневропског универзитета Апеирона и Сибирске школе корпоративног управљања, а посебно руском амбасадору на организацији овог догађаја, за који је увјерен да ће понудити нове могућности заједничког научно-технолошког развоја и привредне сарадње.