latinica  ћирилица
01/12/2016 |  12:20 ⇒ 18:37 | Аутор: РТРС

Одборници СДА у Сребреници напустили конститутивну сједницу; наставак у уторак (ВИДЕО)

Сви одборници СДА напустили су конститутивну сједницу скупштине општине Сребреница.
Сребреница - конститутивна сједница локалног парламента - Фото: РТРС
Сребреница - конститутивна сједница локалног парламентаФото: РТРС

Ову одлуку донијели су, јер већина одборника није уважила њихов захтјев да конститутивна сједница буде прекинута. Иако међу одборницима СДА у локалном парламенту постоје двије супростављене струје, у овој одлуци су били јединствени.

Након паузе и међустраначког усаглашавања, радно предсједништво на челу са Хакијом Мехољићем донијело је одлуку да конститутивна сједница буде настављена у уторак, 6. децембра.

Синоћ је у Сребреници одржан састанак руководства СДА са локалним одбором, на којем је наводно договорено да сви одборници морају заједнички дјеловати у сребреничкој скупштини.

То потврђују и данашњи помирљиви ставови супростављених струја у овој странци, као и повлачење одлуке о суспензији чланстава у СДА одборника Алије Табаковића од стране предсједника Хамдије Фејзића и то након притиска страначког руководства из Сарајева. 

У сребреничкој СДА дошло је до раскола због пет одборника незадовољних изборним поразом Савеза СДА-СББ-Странка за БиХ и они су у отвореном писму достављеном медијима осудили рад и поступке предсједника општинског одбора СДА у овом мјесту Хамдију Фејзића и улазак СДА у скупштинску већину сребреничке општине, називајући то издајом Бошњака.

Одборници СДА, који су напустили сједници, придружио се и један одборник СДП-а.

Бивши предсједник СО Сребрениица Милош Миловановић изјавио је да је напуштање сједнице од стране одборника СДА опструкција, која је посљедица нерашчишћених односа у овој странци и непостојања договора ко ће од њих да заузме коју функцију.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да су се оборници СДА прије сједнице требали договорити о расподјели функција, а не да опструишу рад скупштине.

СДП-ов Хакија Мехољић, који је предсједавао радним предсједништвом рекао је да постоји већина одборника која је спремна да учествује у раду Скупштине општине, истичући да ће они наставити рад уколико се одборници СДА не појаве у уторак.

Прије прекида рада, новоизабрани одборници и начелник општине положили су заклетву и потписали свечану изјаву о поштовању етичког кодекса чиме је конституисан нови сазив Скупштине ове општине који је усвојио и дневни ред за данашњу сједницу.

Изабрана су радна тијела за спровођење процедуре избора предсједника и потпредсједника Скупштине општине.