latinica  ћирилица
01/12/2016 |  12:26 | Аутор: РТРС

Стотине позива због злостављања играча у Енглеској

Скандал око сексуалног злостављања младих фудбалера у Енглеској наставља да расте, а посебна сос линија за помоћ је у првој недјељи рада примила 860 позива.
Фудбалер - Фото: илустрација
ФудбалерФото: илустрација

Како је саопштила организација за помоћ дјеци НСПЦЦ, број позива је за само три дана био троструко већи него када је острвску јавност потресла велика афера о масовном злостављању дјеце у којој је централну улогу имао познати водитељ куће Би-Би-Си Џими Севил.

"Примили смо запањујући број позива, што открива забрињавајући ниво злостављања који постоји у овом сопрту. То што је неколико успјешних фудбалера проговорило о овој теми је привукло пажњу читаве земље", рекао је први човјек организације Питер Ванлес.

За прва три дана функционисања нове линије, службеници НСПЦЦ су 60 пута контактирали полицијске службе, социјалне раднике и службе задужене за добробит дјеце, а 15 полицијских екипа је тренутно ангажовано на истрази о дугогодишњој пракси сексуалног злостављања младих фудбалера.

Како је прецизирано, позиви су се односили и на случајеве из прошлости, али и на општу забринутост родитеља и дјеце за тренутно стање. Иако није желио да говори о детаљима, шеф тима за борбу против сексуалног злостављања НСПЦЦ Џон Браун је рекао да би "било наивно мислити да су све бриге везане само за прошлост".

Он је повукао паралеле између овог случаја и случаја Џимија Севила, рекавши да се оба своде на злоупотребу моћи и на "ефикасно ућуткивање" жртава.

"Када чујемо храбра свједочења фудбалера, као и разлоге због којих нису могли да говоре, мислим да би било наивно да претпоставимо да не постоји ризик да се те ствари све вријеме дешавају и у фудбалу и у спорту уопште. То је нешто што је потребно испитати и нешто што је потребно ријешити", рекао је Браун за Би-Би-Си.

Истовремено, извршна директорка владиног тијела које финансира спорт Лиз Никол каже да би и други спортови морали да реагују, а говорила је и о могућим посљедицама.

"Желимо да добијемо доказе да се на овакве тврдње реагује, али ако будемо имали разлога за бригу, уколико буде нечињења, онда бисмо размислили и о нашем односу према спорту и даљем финансирању", рекла је она.

Извор: Б92